- Krisen oppsto fordi norske finansinstitusjoner er så avhengige av å hente kapital i de internasjonale kredittmarkedene.

Toppsjef Rune Bjerke i DnB Nor holder i år hovedtalen på Finansnæringens Hovedorganisasjons årsmøte. Han mener at en av grunnene til at norske banker ble rammet av finanskrisen er at de er såpass avhengige av å finansiere seg i utlandet.

Da de internasjonale kredittmarkedene tørket inn over natten etter kollapsen i Lehman Brothers i 2008, tørket også størsteparten av DnB Nors og andre norske bankers finansieringsgrunnlag inn. Bjerke mener at denne avhengigheten av utenlandske midler kunne vært unngått:

- Det er ikke fordi vi vil låne penger her at vi gjør det, det er fordi vi det fordi vi har et så lite obligasjonsmarked i Norge, sier Bjerke.

Han peker på at størsteparten av likviditeten til den norske staten er plassert på foliekonto i Norges Bank, istedenfor å kunne være tilgjengelige til å bidra i å bygge opp et større kredittmarked i Norge.

Et politisk valg
Samtidig sparer norske husholdninger stort sett formuen sin i bolig, noe staten også gir insentiver til gjennom rentefradraget.

- Det er et politisk valg at vi plasserer vår felles sp#229 utenfor Norges grenser, sier Bjerke.

Han mener det er et tankekors at Oljefondet, som nå er verdt rundt 3.000 milliarder kroner, kun kan investere i utlandet.

- Statens Pensjonsfond - Utland får lov til og oppfordres til å investere ute. De oppfordres til å finansiere utenlandske banker, sier Bjerke.

Vi blir avhengige
Bjerke understreker at han imidlertid ikke nødvendigvis dømmer de valgene staten har tatt.

- Disse valgene er ikke nødvendigvis gale, men det er det som gjør at vi er avhengig av å hente penger ute, sier banksjefen.

Han mener at det finnes altfor lite informasjon om hvordan man kan skape et bedre norsk obligasjonsmarked, og dermed være mye mindre sårbare i forhold til en eventuelt ny finanskrise.

- Ikke heller finanskriseutvalget gir svaret. Vi må finne den riktige medisinen og tiltakene for å øke finansiell stabiltiet, sier Bjerke.

Les også: Flere vil slite med rentebyks
- De <i>vil</i> sette opp renten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.