Europa har hatt halvannet år med negativ vekst, USA er akkurat nå på vei opp av bølgedalen og fremvoksende økonomier sliter med å holde veksttakten oppe. På sidelinjen står det oljesmurte Norge med vekst i alle områder.

- En god illustrasjon på Norges situasjon er prisen på det vi selger, mot prisen på det vi kjøper, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank Markets på Solstrandseminaret om olje og økonomi i regi av Norsk petroleumsforening.

- Må ta vare på muligheten
Knudsen bruker som eksempel at vi for ti år siden fikk en flatskjerm igjen for hvert oljefat vi sendte ut av landet, mens vi nå får fire.

- Det har vært en enorm bedring i bytteforholdet i norsk økonomi. Historisk har vi aldri, aldri opplevd noe lignende tidligere. Vi kan nok ikke fortsette videre oppover, men vi kan jo håpe at vi blir liggende i positivt territorium og i hvert fall ikke få et slikt tilbakeslag som vi fikk begynnelsen av 1900-tallet, sier han.

Etter første verdenskrig falt fraktratene på skipstransport og norsk økonomi gikk på en smell.

- Jeg tror det er viktig å minne oss selv om at vi er i en ekstremt heldig periode i norsk økonomi der vi har eksportert dyrt og importere billig. Dette er uten sidestykke i norsk historie. Det betyr også at vi må ta vare på den muligheten vi har nå til å bygge opp oljefondet og sette penger på bok og bygge robusthet, sier han.

Nye funn
Og selv om ikke bedringen i bytteforholdet kan fortsette inn i himmelen, er Knudsen positiv til fremtidige inntekter fra olje- og gassproduksjon.

- Produserende felt faller fort, så deter ekstremt viktig å få opp nye felt. Men bare det som ligger i eksisterende funn tilsier at produksjonen vil øke de neste årene. Og det er jo gode nyheter for både lønnsivå og investeringer. Den andre gode nyheten med en høy oljepris er at oljeandelen av den norske produksjonen vil øke igjen, og det er bra når vi ser prisgapet mellom gass og olje, sier han.

- Det er mye spennende som skjer på norsk sokkel. Nå er det jo ukentlige nyheter om funn både i nord og sør og vest

Riset bak speilet er at nye områder ikke blir gjort tilgjengelig, og at kontinuiteten i oljebransjen ikke opprettholdes.

- Det er en viss fare for at det blir et kort som blir spilt litt hardt i regjeringsforhandlingene og at man velger å ikke gå videre med det området, sier han om Lofoten og Vesterålen.

Les også: IMF: Norsk økonomi sterk, men todelt

<b>- Boomen i norsk økonomi er nå trolig over</b>

<b> Advarer mot forsinket norsk finanskrise-smell</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.