Gullalderen i norsk økonomi er på hell, slår økonomene i Nordea Markets fast i en helt fersk prognoserapport som ble lagt frem onsdag morgen.

- Boomen i norsk økonomi er nå trolig over, skriver sjeføkonom Steinar Juel i rapporten.

Lavere vekst
Han peker på en rekke faktorer som vil kunne slå inn i mange nordmenns lommebøker i årene som kommer.

  • Veksten i fastlandsøkonomien blir på mellom to og 2,5 prosent de neste to årene - noe som er lavere enn de siste årene og i årene før finanskrisen
  • Arbeidsledigheten vil stige til fire prosent
  • Veksten i oljeinvesteringene blir lavere
  • Veksten i forbrukernes inntekter blir lavere
  • Boligprisene vil falle med to til tre prosent i året
  • Lånerentene vil stige

«Markert lavere reallønnsvekst»
Nordmenn flest vil først og fremst få merke en lavere reallønnsvekst og litt høyere renter i årene som kommer, ifølge Nordea-prognosene.

- Vi tror den underliggende trenden i forbruket fortsatt er positiv og venter at veksten tar seg noe opp igjen i høst. Neste år venter vi noe lavere forbruksvekst som følge av markert lavere reallønnsvekst og litt høyere renter. Et noe svakere arbeidsmarked og et kjøligere boligmarked kan også dempe forbrukernes kjøpelyst. De samme tendensene med moderat vekst i privat forbruk antas å fortsette i 2015, skriver Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce og seniorøkonom Katrine Godding Boye i rapporten.

Høyere renter, flere oljemilliarder
De tror imidlertid at en litt svakere utviklingen i norsk økonomi vil føre til at myndighetene etter hvert vil svare med å øke bruken av oljepenger.

- Med avtagende vekst og noe økning i ledigheten regner vi med at finanspolitikken vil dreies i noe mer ekspansiv retning, uansett hvilken regjering vi får. Handlingsregelen vil ikke være til noe hinder for det siden oljepengebruken i utgangspunktet ligger godt under regelen. Særlig i 2015 kan veksten i offentlig forbruk og investeringer bli høy, skriver Bruce og Boye.

Nordea-økonomene ser også for seg at rentene for alvor kommer opp i 2015, men at den første renteøkningen fra Norges Bank kommer allerede i løpet av første halvår neste år.

- Avtagende vekst og noe høyere ledighet tilsier at renten etter det økes veldig forsiktig. I stor grad vil renteutviklingen ute styre rentesettingen også i Norge. I annet halvår 2014 ventes det at markedene vil prise inn økende renter ute og i løpet av 2015 anslås styringsrenten å bli satt opp både i USA og i Eurosonen. Det vil bidra til at Norges Bank setter renten ytterligere noe opp her hjemme, skriver de to økonomene.

LES OGSÅ:

<b>Kroneraset gir Stoltenberg 13 mrd ekstra å rutte med</b>

<b>Tror ikke Stoltenberg vil bremse bruken av oljepenger: - Dette er trolig feil</b>

<b>Kronetrusselen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.