Boligprisene steg 2,5 prosent i august, sammenlignet med juli, viser boligmeglernes egen statistikk. Det er bare litt høyre prisstigning enn den typiske augustmåneden.

Les saken: Svak vekst i boligprisene i august

Uventet stigning
Men likevel er det overraskende sterke tall, mener sjeføkonom Peter Eilif de Lange i SpareBank 1 SMN Markets. Han hadde regnet med at prisene skulle falle eller i det minste flate ut.

- Statistikken over kredittveksten (hvor mye gjeld norske husholdninger tar opp, red.anm.), har vist avtagende trend lenge nå. Og på den måten er det overraskende at veksten i boligprisene er så pass høy, sier han til DN.no.

Les også: Meget lav gjeldsvekst i husholdningene

Sjeføkonomen hadde dessuten trodd at nyhetsbildet de siste månedene skulle påvirke folks vilje til å investere i bolig negativt.

- Husholdningene påvirkes normalt av det som skrives i media. Og nå har retorikken i pressen vært klart negativ i forhold til det globale vekstbildet. Det har blitt høylytt annonsert kraftige innsp#229stiltak i Europa, og husholdningene forstår at den underliggende økonomien er inne i vekstpause, og i verste fall går mot en dobbeldipp, sier han.

Holdes oppe av lave renter
Han har imidlertid en mulig forkl#229 på hvorfor folk likevel byr over hverandre i boligmarkedet.

- Folk har samtidig har fått med seg forsikringene om at rentene vil bli holdt lave lenge. Når folk føler seg rimelig trygge på lav rente i årene fremover, føler de at de har tid på seg før de eventuelt må stramme inn livremmen. Innen renten har kommet opp på normalt nivå igjen, tror mange de vil ha lagt til side en tilstrekkelig buffer til å tåle de høyere rentene, analyserer de Lange.

Men med økte boligpriser øker også gjeldsgraden (om enn med lavere fart enn tidligere år). Og nå er den på full fart tilbake mot rekordnivåene fra 1. kvartal 2008 da gjeldsgraden, altså hvor stor prosent gjelden utgjør av disponibel inntekt, utgjorde 212 prosent.

- Nå er den på 207 prosent, og økende. Det kan være et tegn på at kapitalen er for billig også i Norge. Lav rente lenge gir fare for flere bobler, blant annet innen eiendom, mener de Lange.

DN.no/kalkulator:
Sjekk hvor mye du kan låne
Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

Likevel tror han lave renter i Norge ikke er like bekymringsfullt som i andre land.

- Selv om nordmenn nå har en av verdens høyeste gjeldsrater har vi også en av de mest stabile inntektsstrømmene - nordmenn har gode sosiale og økonomiske sikringsordninger, i tilfelle for eksempel arbeidsledighet. Det hadde vært skumlere med slike gjeldsrater i Spania, sier sjeføkonomen.

- På en skala fra 1-10, hvor stor vil du si faren for et kraftig boligprisfall i Norge er nå.

- Der 10 er krakk, vil jeg si at vi nå ligger på 7 - dersom 5 er nøytralt.

Venter prisfall
Hovedscenarioet til de Lange og Sparebanken Midt-Norge er imidlertid på linje med de fleste andre analytikere i Norge: Boligprisene skal ned, men ikke dramatisk.

- Jeg tror 2011 blir et ganske tøft år, ikke minst hvis man skal klare å implementere innsp#229ene i offentlige budsjetter. 2012 blir også tøft for global realøkonomi. Det tror jeg vil gjøre at norske husholdninger blir noe mer bekymret og forsiktige fremover, spår de Lange.

Han tror boligprisene vil falle neste år og trolig også i 2012. Men de store utslagene får man ikke så lenge renten holder seg lav, mener han.

- Men når renten går opp, da spørs det hva som skjer. Vil mange måtte selge? Får vi en negativ spiral der folk dumper prisene? Jeg tror ikke det, beroliger han.

Leie eller eie?
I og med at det synes å være bred enighet, til og med blant eiendomsmeglerne, om at prisene skal flate ut og kanskje falle noe, er det ikke gitt om man bør kjøpe bolig nå eller vente.

- Dersom man skal selge bolig, kan man treffe et godt nivå nå, definitivt. Dersom man skal kjøpe bolig, tror jeg ikke man skal fokusere så mye på prissyklusen, men heller hva behovet er og ikke minst hva man har råd til.

Skal du eie bolig i ti år, har ikke prisnivået man kjøper på så mye å si. Hvis man skal sitte med en bolig i kort tid, og i tillegg tøyer strikken for å få kjøpt, er det derimot grunn til å tenke seg om to ganger, mener de Lange.

- Da tar du en mye større risiko. Det er stor sannsynlighet for at realverdien av boligen din har sunket om to år, og hvis du bare så vidt klarer å betjene boligen med dagens rentenivå kan du bli tvunget til å selge med tap, advarer han.

- Så det kan være bedre å leie da?

- Leiemarkedet? Det er jo helt håpløst! Her i Trondheim ligger jo folk i telt for å få hybel, forteller sjeføkonomen i Sparebanken Midt-Norge, Petter Eilif de Lange.

Les også: - Boliger er overpriset

- Svært sannsynlig at boligprisene stiger neste år


- Boligprisene kan falle ti prosent


Sjekk boligprisene der du bor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.