I morgentimene onsdag stimler finansfolket til Skagenfondenes årlige nyttårskonferanse på Oslo Plaza, til tross for at arrangementet i år kjemper med NHOs årskonferanse i Operabygget kun et steinkast unna om maktelitens gunst.

Knallår
Det Stavanger-baserte kapitalforvaltningsselskapet kan se tilbake på et 2013 der verdens aksjemarkeder løftet seg markert og Oslo Børs la på seg nærmere 24 prosent.

Mens 2013 var et år som var preget av svært lave kurssvingninger og fravær av kurskorreksjoner, så tror jeg det blir annerledes i 2014 Espedal

Toppsjef og investeringsdirektør Harald Espedal går rett på ballen i det han innleder foredragsrekken som inkluderer nobelprisvinner Paul Krugman og investorlegenden Jim Rogers med flere.

I desember 2012 sendte han julekort til sine kunder der han peker på historisk børsoppgang i alle år som sluttet på tallet tre.

- I Skagen er vi kjent med å være litt overtroiske, vi tror på feng shui og vi tror på tiårsykler i markedene. Åtte av de ti siste av de årene (som slutter på tre, red. anm.) har vært gode børsår, og jammen så stemte det for 2013 også, sier Espedal.

- Dyrere aksjer
Mens 2013 representerte et stemningsskifte, først og fremst gjennom en stabilisering av de makroøkonomiske forholdene, forventer investeringsdirektøren mer av det samme i 2014.

- Vi går inn i 2014 med aksjer som er dyrere og vi har ikke samme støtten i prisingen som ved inngangen til fjoråret, sier forvalteren.

Likevel, på globalt nivå er aksjer fortsatt priset til noe under historisk snitt, ifølge ham. Samtidig er vekstmarkedene priset til nivåer rundt bunner man så i 2001, i 1998 og noe over finanskrise-nivå.

- Forventningene er lave fordi det er på moten å være negativ til vekstmarkedene, sier Espedal.

Ser sterkere vekst
Investeringsdirektøren trekker frem at det kan være slik at man er kommet halvveis i et bull-marked, men også at det kan stoppe der.

- Det er i tilfelle ett av de få tilfellene der man har kommet inn i en slik oppgang og ikke overskutt. Regelen er jo mer at når oppgangen først har kommet i gang så får vi en overskyting av prisingen, sier han.

Espedal venter 2014 å bli et år med ytterligere stabilisering av verdensøkonomien, og noe sterkere vekst enn i 2013 med fortsatt lave renter.

- Det er vanskelig å se inflasjonstendenser og vi vil få gode selskapsresultater igjen på grunn av kostnadsdeflasjon, god kostnadskontroll og kanskje noe bedre topplinjevekst i 2014 som følge av noe bedre økonomisk vekst enn i 2013, sier han.

- Mer rom for tvil
Dette er alle faktorene som bidrar til høyere selskapsprising, ifølge ham. Men risikoen øker også.

- Dyrere aksjer gir mer rom for tro og tvil. Mens 2013 var et år som var preget av svært lave kurssvingninger og fravær av kurskorreksjoner, så tror jeg det blir annerledes i 2014, sier Espedal.

Risikofaktorer som et betydelig tilbakeslag i den økonomiske veksten, som vil ramme selskapsresultatene, betydelig høyere renter som vil ramme mulighetene for at aksjer blir dyrere og geopolitikk står fortsatt.

- Ved inngangen til dette året så virker ikke disse farene, etter vårt skjønn, å være overhengende, sier investeringsdirektøren.

Les også: Felt av makulert dokument

«Gullgutten» ble vraket av småsøsken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.