- oppdatert sak, først sendt publisert 22.07 tirsdag -

Fredrikstad-mannen Hans Gude Gudesen er opprinnelig utdannet arkeolog, men er mest kjent som medgründer av it-selskapene Fast og Opticom. På toppen var Opticom verdsatt til over 30 milliarder kroner på børsen, og Gudesen var med sin eierandel på 19 prosent god for nærmere seks milliarder kroner, før boblen sprakk.

I over ti år har Gudesen levd med en skattesak hengende over seg. Onsdag begynner rettssaken der han kjemper mot et skattekrav på over 200 millioner kroner.

Bakgrunnen er Gudesens opsjoner fra it-selskapene Fast og Opticom.

I 2005 uttalte han til DN at han hadde sagt fra seg alle opsjoner i Opticom.

- , og det gjelder hele styret. Jeg vet ikke noe mer, ha det bra, sa Gudesen til dn.no.

Gudesen mener dette har vært en "Kafka-prosess" som i realiteten har ødelagt milliardverdier for Opticom og Fast.

- Vi gikk fullstendig i bakken da saken kom opp, fordi vårt fokus i selskapenes mest kritiske fase ble endret fra å utvikle teknologi som selskapene skulle leve av til å forsvare oss mot feilaktige påstander fra staten, sier Gudesen til Dagens Næringsliv.

Jobbet fortatt
Men skatteetaten jobbet fortsatt med saken, og i 2012 fikk han det første vedtaket mot seg, som han ifjor klaget inn til skatteklagenemnda.

- For meg er det ufattelig at jeg må kjempe i ti år mot skattemyndighetene, før jeg får vite hva saken egentlig dreier seg om. Jeg har aldri hørt om noe lignende, hverken i Norge eller andre steder, sier Gudesen til Dagens Næringsliv.

I vedtaket fra nemnda innrømmes det at saken tok så lang tid at Skatteetaten hadde makulert dokumentene Gudesen hadde sendt inn i 2000 i forbindelse med utflytting til Belgia. Dokumentet skulle vært del av vedtaket mot Gudesen.

"Denne dokumentasjonen forelå ikke i skattekontorets arkiver på det tidspunktet skattekontorets vedtak ble skrevet, da sakene makuleres etter ti år" skriver Skatteklagenemnda i sitt vedtak av 10. oktober 2013.

Fant dokument
Til alt hell fant Gudesen i sine egne arkiver og hos sin daværende advokatforbindelse kopier av dokumentene som ble sendt inn i 2000.

- Jeg har aldri hørt at noen kan slette de dokumenter som frifinner en anklaget person, før denne får vite hva anklagen går ut på, sier Gudesen til Dagens Næringsliv.

Straffeskatten Gudesen først ble ilagt på 43 millioner kroner ble frafalt som følge av Skatteetatens «passivitet» i saken. Hoveddelen av kravet, rundt 200 millioner kroner, imidlertid har blitt stående og skal nå behandles i retten.

Les hele saken i onsdagens papir utgave av Dagens Næringsliv eller i ipadutgaven som er tilgjengelig fra klokken 22.00 tirsdag kveld.

Les også: «Togrøverne» gir seg aldri (2009)


Gudesen er lei seg
(2006)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.