Fersk arbeidsledighetsstatistikk viser at ledigheten stiger mer enn ekspertene hadde trodd, og at sysselsettingen faller rekordmye.

Les også: Overraskende ledighetshopp

Det er spesielt unge som rammes hardt av økende arbeidsledighet, og i tredje kvartal var 9,3 prosent av de i aldersgruppen 15-24 år arbeidsledige.

Tar inn 100 nye
Revisjons- og rådgivningsselskapet Ernst & Young er blant de store rekuttererne av unge, ferske siviløkonomer, master- og bachelorstudenter.

Selskapet tar inn rundt 100 nyansatte i år som kommer rett fra skolen, og har opprettholdt rekrutteringen gjennom finanskrisen. Det er en gjennomtenkt strategi:

- Vi har veldig klare erf#229er fra 2002-2003, der vi som endel andre reduserte antallet vi tok inn. Vi tilbød den gangen fire ulike løsninger, der man enten kunne utsette et år, begynne ved et annet kontor, gå rett på et studium eller si fra seg plassen mot en kompensasjon. Vi klarte dermed å redusere endel av de direkte kostnadene, sier HR-sjef Bjørn Vihovde i Ernst & Young til DN.no.

Hull i pyramiden
Det satte imidlertid selskapet i en svært tøff situasjon.

- Vi har levd med konsekvensene av det de seneste fem til seks årene, og det som er den store fordelen hos oss nå er at vi har de samme lederne i sentrale posisjoner nå som vi hadde da. Vi har kjent konsekvensene av hull i pyramiden på kroppen og gjør ikke den samme feilen igjen.

Temaet med å kvitte seg med nyansatte som ikke engang hadde begynt var på bordet i våres, men ble ikke gjennomført.

- Vi diskuterte i våres om vi skulle gjøre slik noen av våre konkurrenter hadde gjort, nemlig å kontakte studenter og kansellere ansettelser. Vi fant ut at vi ikke ville gjøre det, vi vil heller redusere i hele pyramiden fremfor kun i det yngste kullet, sier han.

HR-sjefen merker at det er færre som slutter nå enn tidligere, samtidig som at de sender omtrent like mange videre til master-studiet i revisjon.

Høst med overkapasitet
- Er dere bedre rustet enn konkurrentene for oppturen som kommer?

- Vi innså at vi gikk inn i starten på høsten med litt overkapasitet. Vi visste at vi kunne risikere å slite med å holde høy nok belastning på alle på kort sikt, men dersom det nå begynner å gå litt bedre er vi veldig godt posisjonert. Det er en bevisst investering, sier han.

Vihovde merker godt forskjellen på å være i et norsk selskap, når han sammenligner måten man reagerer på nedgangskonjunktur i utlandet.

- Vi som internasjonalt selskap merker ganske stor forskjell på tankesettet i forhold til selskaper i Storbritannia og USA. Der sender de i mye større grad ut noen hundre mennesker når det går dårlig, før de rekrutterer noen hundre mennesker inn igjen når det går bedre noen måneder etterpå. Vi forsøker å ha litt mer stabilitet, og unngår å hoppe på de høyeste bølgene og de dypeste daler, sier han.

Les også: Gull verdt - eller null verdt? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.