Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener at en streik på norsk sokkel truer Norges rolle som en stabil oljeleverandør til Europa.

- Vi er verdens syvende største oljeprodusent, og vi glemmer at vi er en viktig brikke som en stabil leverandør til Europa, sier hun til DN.no

Natt til søndag ble det klart at rundt 700 oljeansatte på norsk sokkel vil bli tatt ut i streik etter brudd i forhandlingene med arbeidsgiverforeningen. Stridens kjerne er at retten til ekstra tidligpensjon fra fylte 62 år bortfaller for en større gruppe oljeansatte.

Les også: Streik blant oljearbeiderne i Nordsjøen og Oljearbeiderne truer med rettssak for pensjonen

Streiken er varslet å ramme flere installasjoner og blant annet stanses Statoils produksjon på Oseberg Øst/Sør og gassmottaket fra Heidrun-plattformen på Nordmøre. Selskapet anslår 115 millioner kroner dagen i tapte inntekter så lenge streiken pågår.

- Ikke heldig
Saltvedt påpeker at produksjonsstansen inntreffer samtidig med en europeisk embargo av oljeimport fra Iran, en sanksjon som koordinert med sanksjoner fra USA skal tvinge iranske myndigheter til å stanse sitt atomprogram.

- Det er klart at dette ikke er heldig for en leveringsstabilitet fra europeisk side, sier hun.

Oljeprisene har falt fra toppnivåene rundt 125 dollar fatet i mars til dagens nivåer rundt 90 dollar, en nedgang på nær 30 prosent.

Saltvedt frykter at en krise i eurosonen skal trekke med seg veksten i verdensøkonomien og dermed tynge oljeprisene ytterligere. Fortsatt er dette ikke analytikerens hovedscenario, men risikoen er likevel tilstede, påpeker hun.

Det skal likevel mye til før oljeselskapene, som gjerne opererer med tiårshorisonter, tar ned sine investeringer, tror Saltvedt. Selskapene er rett og slett nødt til å være svært langsiktige. Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen ventes eksempelvis ikke være i produksjon før mot slutten av 2018.

- Jeg tror fremdeles at vi ikke har kommet på de nivåene at det er noe utfordring i forhold til nye prosjekter. Vi tror det kommer en løsning i euroområdet, men at den kommer i tolvte time, som vanlig. Det er ingen som ønsker at vi skal få en ny kraftig nedtur i verdensøkonomien, sier hun.

Ikke nok til å stoppe investeringene
Analytikeren tror at oljeprisen må holde seg godt under 80 dollar fatet over lengre tid før det vil få innvirkning på norsk sokkel.

- Faller oljeprisen i 80 dollar for en kort periode, vil det ikke være nok til å stoppe investeringene på norsk sokkel. Vi ser ikke den største risikoen for det på kortere sikt, sier hun.

Nordea-analytikeren mener at utviklingen innen skiferolje i USA og oljesand i Canada har demmet opp for en sterkere tilstramming i oljemarkedet. Den økte produksjonen fra disse kildene har blitt absorbert av markedet som følge av at andre tilganger har blitt redusert, påpeker hun.

- Det har vært mange produksjonsforstyrrelser, og vi trenger at amerikansk ukonvensjonell olje kommer i den grad den har gjort hittil i år, sier hun.

Statoil opplyser i melding tirsdag at selskapet vil stenge ned Veslefrikk, Brage og Oseberg C som følge av den varslede streiken. Det skal avholdes møte mellom partene i konflikten klokken 10.00 fredag.

Les også:
<b>- Helt vanvittige krav</b>

Oljearbeidere til regjeringen: - Hold fingrene av fatet

Pensjonsstreik på norsk sokkel kan koste milliarder

<b>Mener streik på sokkelen sparer penger</b>


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.