Petroleumstilsynet (Ptil) konkluderer med at det bare var tilfeldig at vårens gasslekkasje på Gullfaks C ikke endte i katastrofe. Statoil har fått fire pålegg etter hendelsen, og Bellona har anmeldt selskapet til politiet.

Les: - Tilfeldigheter at man unngikk storulykke

- Bedre enn for ti år siden
Statoil-sjef Helge Lund mener oljebransjen er mye tryggere nå enn for ti år siden. Han vedgår likevel at Statoil fortsatt ikke er gode nok når det gjelder sikkerhet.

– Olje- og gassindustrien generelt, og Statoil spesielt, jobber enormt mye med sikkerhet, og vi er mye bedre nå enn for ti år siden. Samtidig viser Gullfaks-hendelsen at vi ikke har vært gode nok, sier Lund til NRK søndag.

- Petrolumstilsynet vurderer hendelsen som svært alvorlig. Hendelsen innebar langvarig tap av en barriere. På grunn av tilfeldigheter unngikk man en undergrunnsutblåsning og/eller eksplosjon. Tilfeldigheter gjorde at hendelsen ikke utviklet seg til en storulykke, uttalte Petroleumstilsynet fredag, ved fremleggelsen av deres tilsynsrapport etter hendelsen på Gullfaks C-plattformen i mai, der gass strømmet opp fra havbunnen under boring og kom hele veien opp til plattformdekket.

- Læringskultur
Han sier viktige forbedringspunkter er avdekket både i Statoils egen rapport og i Ptils rapport.

– Vi må etablere en læringskultur, og det betyr at vi skal erkjenne når vi ikke er gode nok, og det har vi ikke vært i denne situasjonen, sier Lund.

Les også: Helge Lund tror ikke på ansattes klager

Allerede mandag morgen skal han sammen med ledergruppa i konsernet begynne å gjennomgå kvalitetssikring knyttet til brønnarbeid og oppfølging etter andre hendelser i Nordsjøen. Innen 10. desember må selskapet legge fram en plan for hvordan det pålagte arbeidet skal gjennomføres.

Frykt og ukultur
DN.no har i en serie artikler skrevet om sikkerhetssituasjonen på Statoils plattformer (se flere artikler i kolonnen til høyre). Flere offshore-ansatte uttrykker frykt for å jobbe offshore fordi Statoil henger kraftig etter i vedlikeholdet av sikkerhetskritisk utstyr og bekymringsmeldinger fra ansatte ikke blir fulgt opp.

Flere Statoil-ansatte har også sagt til DN.no at det har bredt seg en ukultur i Statoil hvor man ikke lenger sier fra om kritikkverdige forhold av frykt for represalier.

Les også:
Tilsynet tror ikke på Statoil
Trykket ble fem ganger høyere
Statoil må stanse all boring på Gullfaks
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.