Øystein Olsen har i dag sin første arbeidsdag som sentralbanksjef og leder av Norges Banks hovedstyre.

- Det er med spenning og ydmykhet at jeg begynner min første dag som sentralbanksjef og leder av Norges Banks hovedstyre, sier han en pressekonferanse i anledning hans første dag på jobben.

- Spenningen går langt utover det som gjelder meg personlig. Det er spennende tider. Det er turbulente tider i internasjonal økonomi, i hvert fall i deler av verden, legger han til.

Nye utfordringer
Han vil at Norges Bank skal være en åpen og veldrevet sentralbank, og han sier at han vil videreføre arbeidet som har vært gjort i Norges Bank de siste årene.

- Vi kan legge til grunn at vi kan bli stilt overfor nye utfordringer i økonomien, og i pengepolitikken spesielt, sier han.

Den ferske sentralbanksjefen peker på at systemet med inflasjonsmål for pengepolitikken har virket godt gjennom skiftende konjunkturer.

Viderefører Gjedrem-politikken
Det er ikke sikker at nordmenn flest kommer til å merke noen særlig endring når en person inntar sjefsstolen i sentralbanken, etter Svein Gjedrem.

- En kan legge til grunn at bankens reaksjonsmønster videreføres, sier Olsen.

Han kommer imidlertid til å prioritere å ta en aktiv rolle i utviklingen av nye rammevilkår, overvåking og virkemiddelbruk overfor finanssektoren.

Øystein Olsen er ansatt som sentralbanksjef for en periode på seks år. Han er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo i 1977. Olsen kommer fra jobben som administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå.

- Det er med ydmykhet jeg går til denne jobben. Svein Gjedrem har ledet Norges Bank nå i 12 år med styrke og jeg både legger vekt på og håper å kunne videreføre denne innsatsen. Og videreføre det grunnlaget Norges Bank har lagt for å gjennomføre en god politikk på de områdene Norges Bank har ansvar for.

Les også:

<b>Øystein Olsen kan sikre deg enda lavere rente</b>

<b>Slik blir renten i 2011</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.