- Det har vært litt spekulasjoner om at den nye sentralbanksjefen kommer til å være noe mer "dueaktig", mener sjeføkonom Stein Bruun i SEB Enskilda.

Tidligere fredag ble det kjent at nåværende SSB-sjef Øystein Olsen er mannen som skal ta over sentralbankjobben etter Svein Gjedrem til nyttår.

Les også: Her er den nye sjefen i Norges Bank

Bruuns omtale av Olsen som "dueaktig", et kjent ord i rentemarkedet, betyr enkelt sagt at Olsen kommer til å foretrekke lave renter lenger enn Gjedrem ville ha gjort om han hadde fortsatt som sentralbanksjef.

Et svakere syn
Hovedgrunnen er at Olsen i en stund nå har hatt et mer negativt syn på norsk økonomi enn Gjedrem har hatt. Det har kommet til uttrykk gjennom SSBs økonomiske utsikter, der Olsen for eksempel ligger inne med neste renteheving til sommeren.

Les også: - Unormalt lav rente til 2013

Norges Bank har per i dag signalisert at neste renteheving kommer rundt årsskiftet.

  - SSB har de seneste par årene hatt et svakere syn på nors pengepolitikk enn Norges Bank, og i sin siste rapport sa byrået at rentene kom til å heves senere og saktere enn sentralbankens egen rentebane, skriver Bruun i en kommentar.

Et gissel av systemet
Han tror imidlertid ikke at man vil se noen kortsiktige effekter på pengepolitikken med ny sentralbanksjef.

- De første par månedene vil han være et gissel av systemet, mener Bruun.

Sentralbanksjefbyttet kommer til å bety en mindre endring enn da Gjedrem startet i jobben for 12 år siden.

- Gjedrem redefinderte målet for pengepolitikken etter bare noen få dager i jobben, ved å bevege seg vekk fra det delvis faste valutakursregimet som hadde som mål å holde kronekursen i et smalt bånd, skriver Bruun, og fortsetter:

- Gjedrem sa at sentralbanken isteden skulle ta sikte på inflasjon på linje med Norges handelspartnere. Gjedrem kom fra en toppjobb i finansdepartementet, og hadde åpenbart støtte fra finansministere, og et formelt inflasjonsmål ble introdusert i 2001.

Les også:
Her er den nye sjefen i Norges Bank
- Den tøffeste jobben han har hatt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.