Om to uker møtes aksjonærene i DNB blant annet for å velge nytt styre i banken. Om noen eller hele DNB-styret byttes ut, fremstår nå som åpent.

Årsaken er den mye omtalte praksisen i DNBs datterbank i Luxembourg, der kunder har fått hjelp til å opprette postboksselskaper i skatteparadiser.

Saken, og håndteringen av den, har fått hard medfart.

- Valgkomiteen skal møtes en av de nærmeste dagene. Vi avga vår innstilling før denne saken kom opp. Nå må vi vurdere hvordan vi håndterer denne saken på generalforsamlingen, sier leder av valgkomiteen, Eldbjørg Løwer.

Signal om mistillit

Valgkomiteen innstilte den 1. april på at de aksjonærvalgte styremedlemmene i DNB skulle gjenvelges for en periode på inntil to år på generalforsamlingen 26. april.

Fire av de fem aksjonærvalgte styremedlemmene er på valg, og ble foreslått gjenvalgt av valgkomiteen: styrelder Anne Carine Tanum, nestleder Tore Olaf Rimmereid og styremedlemmene Berit Svendsen og Jaan Ivar Semlitch (se grafikk).

To dager etter innkallingen til generalforsamlingen sprakk Panama-skandalen, og Aftenposten kunne fortelle om praksisen i DNB Luxembourg.

Denne uken signaliserte næringsminister Monica Mæland at hun ikke var tilfreds med styrets redegjørelse av saken, ved å sende en tettpakket liste med oppfølgingsspørsmål i retur.

Les mer: Dette er spørsmålene Mæland vil ha svar på i Luxembourg-saken

Brevet er signert av blant annet Mette I. wikborg, som sitter i valgkomiteen i DNB.

Monica Mælands detaljerte oppfølging ble tolket som et signal om mistillit til styret i DNB, blant annet av UIO-professor Einar Lie.

- Denne type refsende spørsmål er ingen tillitserklæring, for å si det forsiktig, sa Lie til Aftenposten tirsdag.

Nå må valgkomiteen i DNB ta stilling til den omfattende kritikken mot DNB de siste ukene.

 

"Håndterer situasjonen"

Leder av valgkomiteen, Elbjørg Løwer er knapp i kommentarene overfor DN. Hun vil ikke kommentere saken før valkomiteens møte.

- Vurderer dere annen sammensetning av styret enn det dere har innstilt på?

- Jeg kan ikke kommentere det nå. Jeg kan bare si at vi håndterer situasjonen.

- Har næringsdepartementet eller andre aksjonærer ytret ønske om en annen styresammensetning enn dere har foreslått?

- Det kan jeg ikke kommentere på. Men som du vet er næringsdepartementet representert i valgkomiteen.

Også Camilla Grieg og Karl Moursund er medlemmer av valgkomiteen.

 

Les også:

Etterforskere dukket opp hos Mossack Fonseca

Var god for 40 milliarder, nå kan Elizabeth Holmes (32) bli utestengt i to år  

Svensk gigantsuksess truer med utflytting

- Når jeg forteller at jeg har 18 ansatte og 80 millioner i omsetning endrer de oppfatning

 

 

Hørt denne?

&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="showrelatedtaggedomselement"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="showrelatedtaggedproffelement"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:DNB_DNB" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Panama-avsl%C3%B8ringene" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.