- Vi trenger mer stabile oljepriser.

Det understreket olje- og energiminister Tord Lien, da han mandag gjestet Statoils årlige høstkonferanse i Oslo.

På plass i Storsalen i Det Norske Teatret er alt som kan krype og gå av energieksperter, analytikere og økonomer. Oljeprisfallet er et naturlig samtaleemne.

I forrige uke la IEA frem sin årlige langtidsprognose, «World Energy Outlook». Byrået er bekymret over at oljeselskaper verden over reduserer sine investeringsplaner etter at oljeprisen har falt med 30 prosent siden sommeren og lønnsomheten er spist opp av stadig økende kostnader. Mandag morgen falt oljeprisen igjen til under 80 dollar fatet.

- Uenig

- Når du hører på den offentlige debatten, mener mange at lave oljepriser er en fordel for forbrukerne. Andre mener at høye priser er en fordel for produsentene, påpekte Lien.

- Jeg er uenig i begge deler. Store endringer i oljeprisen er på sikt ikke bra for verken forbrukerne eller produsentene, sa statsråden.

Han viste videre til at norsk olje- og gassektor er "robust", og at det ikke er knyttet stor dramatikk til det ventede fallet i investeringene på sokkelen neste år.

- Fra rekordhøye nivåer

- Vi kommer fra rekordhøye nivåer. Nå vil det mest sannsynlig falle til 2011-nivå, sa Lien.

- Jeg tror og håper at oljeselskapene ikke baserer sine investeringer på dagens priser, men hvordan de ser utviklingen fremover, sa han.

Lien la til at olje- og gassektoren fremdeles har flere gode tiår foran seg. Han gjorde det klart at det ikke trenger å være noen motsetning mellom økt økonomisk vekst og velferd og reduksjon av klimagasser.

DN kommer tilbake med mer fra høstkonferansen.

Les også:
Skal bli Grand enda en gang
Asia i dag: Sjokk-resesjon for Japan
- Lett for å gå i «penger-rett-i-dass-fellen» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.