DNB fortsetter å sylte egenkapital for å tilfredsstille myndighetenes nye bankkrav.

I løpet av de siste 12 månedene har storbanken styrket kjernekapitalen med 15,6 milliarder kroner. DNB-sjef Rune Bjerke regner med han kommer til å trenge mellom 40 og 60 milliarder kroner frem mot 2016.

- Vi skulle ønske at vi kunne si «nå er vi der», men vi vet ennå ikke hvor vi skal. Derfor må vi forsøke å gjøre en best mulig vurdering med tanke på å anta hvor vi skal og bygge i forhold til det, sier han til DN.no.

- Vi har sagt at vi skal bygge den kapitalen vi trenger organisk. Da må vi bruke alle de spakene vi har å dra i for å komme på det nivået som myndighetene til syvende og sist bestemmer. Vi kommer til å forsøke å finne det beste balansepunktet mellom disse spakene. Det er altfor tidlig å si hvordan vi kommer til å justere for eksempel kostnadsambisjonen, inntekstambisjoen, utbyttepolitikken ut i fra krav som vi i dag ikke har sett, sier Bjerke.

- Helt nødvendig
Torsdag kunne Bjerke levere et knallsterkt resultat, som viste hele 1,5 milliarder mer på bunnlinjen enn det markedet hadde sett for seg på forhånd. Dette bekrefter ikke minst at banken fortsetter å håve inn på renteøkningen som ble gjort tidligere i år.

Da Bjerke presenterte tallene for journalister og analytikere i bankens hovedkontor i Bjørvika i Oslo, startet han med å understreke at det denne gangen var helt nødvendig å overraske på oppsiden.

- Det resultatet vi leverer, er et resultat vi må levere for å kunne fortsette ferden mot det kapitalnivået som myndighetene krever at vi i 2016 skal ligge på, sa Bjerke.

Fem drivere
Bjerke pekte videre på fem drivere bak de solide tallene for årets tredje kvartal:

  • Solid inntektsutvikling
  • Lavere volumvekst
  • God kostnadsutvikling
  • Lave nedskrivinger
  • Styrket kjernekapitaldekning.

- Dette er et kvartal som er preget av at vi ikke har motvind i en eneste av de viktige linjene i resultatet overhodet, sier han.

Vil låne ut mer
DNB-sjefen kan blant annet glede seg over det som praktisk talt ikke er tap på boliglånskunder i det hele tatt. Samtidig bekrefter han at DNB ikke øker utlånet. Trenden med at de store bedriftskundene rømmer til obligasjonsmarkedet fortsatte i årets tredje kvartal.

- Vi kan gi mer lån. Vi skulle i og for seg ønske vi kunne ønske flere små- og mellomstore bedrifter velkommen til å få lån. Poenget er at mange av dem opplever at kanskje finansieringsmulighetene og kostnadene er i høyeste laget. Eller at de er så usikre på fremtiden at de velger å utsette investeringene. Slik får du ikke den etterspørselen du skal ha, sier Bjerke

- Det er ikke bra at små- og mellomstore bedrifter ikke vokser mer enn de gjør nå. Det sier noe om investeringsraten i samfunnet, sier DNB-sjefen.

Les mer:
DNB banker til
Ertzeid skuffer sjefen - igjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.