Bankens restriktive utlånspraksis vil ha størst påvirkning på de som skal kjøpe seg leiligheter de kommende tre månedene.

Det viser spørreundersøkelsen Meglerinnsikt, som er en årlig undersøkelse blant eiendomsmeglere tilknyttet Norges Eiendomsmeglerforbund.

1. desember i fjor innførte Finanstilsynet krav til bankene om at lånekunden må ha 15 prosent egenkapital, at lånekunden tåler en stresstest på et rentenivå fem prosent over dagens nivå og at lånekunden må ha 30 prosent egenkapital for å få avdragsfrihet.

- Slår hardest ut for førstegangskjøperne
Eiendomsmeglerne mener de nye kravene fra Finanstilsynet vil ha mindre betydning for rekkehus- og eneboligmarkedet.

- Kravene fra Finanstilsynet rammer usosialt, og slår hardest ut for førstegangskjøperne som dermed ikke kommer inn i boligmarkedet, sier styreformann i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Vammervold Dreyer i en pressemelding.  

I den forrige undersøkelsen som ble laget før de nye kravene ble innført, spilte bankenes restriktive utlånspraksis også en viktig rolle, men delte da ”førsteplassen” med rentens betydning. Nå er utlånspraksisen den faktoren som absolutt slår kraftigst ut, følge eiendomsmeglerne.

Rekkehusmangel
I rekkehusmarkedet er det etter eiendomsmeglernes mening først og fremst mangel på boliger som vil ha størst påvirkning i perioden som kommer. Dette har tatt over som den viktigste faktoren etter at optimismen til egen økonomi ble vurdert høyest i den forrige undersøkelsen.

- De nye kravene fra Finanstilsynet kommer også til å merkes her, men ikke like mye som i leilighetsmarkedet, ifølge Dreyer.

Eiendomsmeglerne mener også at de samme tendensene gjør seg gjeldende også i eneboligmarkedet, mangelen på boliger vil ha størst påvirkning.

Det har også her tatt over som den viktigste faktoren fra folks optimisme til egen økonomi. I dette markedet spiller bankenes restriktive utlånspraksis mindre rolle.

- Undersøkelsen viser at folk fortsatt er optimister på vegne av sin egen økonomi, men at den er sterkest for de som allerede har kommet seg godt inn i boligmarkedet og dermed også sikret seg et grunnlag for eventuelt å kjøpe seg noe dyrere. For de som har kommet seg dit er det mangel på boliger til salgs som er den største begrensede faktoren, sier Christian Vammervold Dreyer videre.

Les også:
Førkrakk-temperatur i boligmarkedet


<b>- Ingen trær vokser i himmelen, heller ikke boligprisene</b>

- 15%-regelen er ikke hugget i stein
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.