Boligeiere med salgsplaner synes ikke å la seg affisere av stadig flere signaler på at det norske boligmarkedet er i ferd med å kjølne.

Les også:

Advarer mot forsinket norsk finanskrise-smell

Nå settes prisene på luksusboliger kraftig ned

En undersøkelse utført av Ipsos MMI i august for DNB Eiendom, viser at ingen - 0 % - av dem med planer om å selge bolig de neste to årene, forventer å få mindre enn prisantydning eller takst.

DNB Eiendom, som er en av Norges største eiendomsmeglere, fører samtidig statistikk over hvilken pris selgerne faktisk oppnår i forhold til prisantydning. Den tyder på at mange boligselgere, særlig i byene, risikerer å bli skuffet.

Les også DN.nos egen sammenstiling av statistikkene: Færre budkriger - topprisene stuper

Andelen boliger som til slutt går under selgers første prisantydning er nemlig betydelig, og ikke minst kraftig økende, viser DNB Eiendoms egen statistikk.



Helt uten kontakt med realitetene er boligselgerne dog ikke. I samme spørreundersøkelse svarer 21 prosent at de tror prisen de oppnår vil påvirkes veldig av boligmarkedet akkurat når de selger

De andre svarene fra selgerne fordeler seg slik:

  • 49 prosent svarer at de tror de vil få rundt prisantyndning,
  • 26 prosent tror de får mer enn prisantydning
  • 0 prosent forventer å få mindre enn prisantydning

Sett opp mot statistikken på oppnådd pris i august i år mot august i fjor, er det dessuten større sjanse for å oppnå pris over antydning enn andelen som svarer at de forventer høyere pris. Andelen boliger som går over antydning er riktignok også kraftig fallende.



DNB Eiendom har også spurt dem med kjøpsplaner om hvilken pris de tror de må gi for sin neste bolig.

Svarene tyder på at kjøperne og selgerne er ganske "enige". Kanskje ikke overraskende er det likevel noe mer nøkterne prisforventninger hos kjøperne enn selgerne selv.

  • 17 prosent forventer å måtte gi over takst/prisantydning
  • 36 prosent forventer å betale omtrent prisantydning
  • 5 prosent forventer å betale under prisantydning
  • 38 prosent tror det kommer veldig an på boligmarkedet akkurat da

- Ingen dramatikk
Administrerende direktør i DNB Eiendom, Terje Halvorsen, er ikke overrasket over at andelen boliger som selges under takst er økende.

- Den største forskjellen fra i fjor til i år, er at det er flere boliger ute i markedet nå. Det gir færre folk på visning og dermed færre boliger som går over antydning, slår han fast.

Stavanger utmerker seg i særlig grad, med større andel som går under enn over prisantydning nå.

Det har ifølge Halvorsen klar sammenheng med at antallet boliger til salgs i Stavanger nå er større enn etterspørselen. I andre store norske byer er det fortsatt omvendt, med flere på boligjakt enn det er boliger til salgs.

- Det er ingen dramatikk i at det ikke er fullt så mange boliger som går over takst. Det er bare et sunnhetstegn, sier Halvorsen.

Han understreker samtidig at selv om prisene ikke stiger så mye som før og at det er færre budkriger, er det fortsatt full fart i markedet.

- Det selges faktisk flere boliger nå enn for ett år siden. Forrige helg la vi ut 105 boliger for salg, og klokken 12 dagen etter siste visning var 85 solgt. Og slik har det vært helg etter helg, forteller Halvorsen.

Les også:
Sterkere boligprisvekst enn ventet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.