Den samlede sysselsettingen utenom jordbruket i USA steg med 192.000 personer i februar.

Det viser den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra amerikanske myndigheter som ble lagt frem fredag.

Oppgangen er den sterkeste siden mai ifjor.

På forhånd var det ventet at sysselsettingen ville øke med 196.000 personer, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News. Estimatene varierte fra en økning på 100.000 til en økning på 297.000.

Ifølge de opprinnelige tallene var veksten på beskjedne 36.000 i januar. Tallene ble imidlertid revidert til en oppgang på 63.000 personer.

Mens januar var preget av flere snøstormer og usedvanlig kaldt vær over store deler av USA, var temperaturene i februar normale for årstiden, ifølge National Weather Service. Analytikere har pekt på at det kalde været i januar kan ha påvirket sysselsettingsveksten i løpet av måneden.

- Spennende utvikling
- Sysselsettingen steg omtrent som ventet i februar, men var likevel den sterkeste siden mai i fjor. Mye av oppgangen denne måneden skyldes imidlertid gjenopphenting, etter at januartallene ble svake som følge av snøværet, selv om de ble noe opprevidert nå. Det blir dermed spennende å se hvordan sysselsettingen utvikler seg i mars, da disse ”forstyrrende” effektene skal være borte. Uansett peker stadig flere indikatorer mot at oppsvinget endelig er i ferd med å skape bedring også i arbeidsmarkedet, skriver seniorøkonom Anders Grøn Kjelsrud i en oppdatering fra DnB Nor Markets fredag.

I privat sektor steg sysselsettingen med 222.000 personer, opp fra en revidert oppgang på 68.000 personer måneden før. I offentlig sektor falt sysselsettingen med 30.000 personer i løpet av måneden, etter en nedgang på 5.000 personer måneden før.

Bedring
Flere nøkkeltall har imidlertid pekt i retning av at den amerikanske økonomien er på bedringens vei. ISM-indeksen, som måler aktiviteten i amerikanske produksjonsbedrifter, viste tidligere denne uken at aktiviteten i februar steg til sitt høyeste nivå siden mai 2004.

Sentralbanksjef Ben Bernanke uttalte i en høring i Kongressen tidligere denne uken at det er "grunnlag for optimisme" i arbeidsmarkedet i de kommende månedene. Sentralbankens Beige Book, som legges frem i forkant av hvert rentemøte, viste dessuten at arbeidsmarkedet allerede har bedret seg i år, drevet av bedring i detaljhandelen og solid produksjonsvekst.

Torsdag viste de ukentlige tallene fra arbeidsdepartementet at antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd til 368.000 i forrige uke. Dette var det laveste nivået siden mai 2008. Onsdag viste tall fra ADP Employer Services at sysselsettingen i privat sektor i USA steg med 217.000 personer i februar.

Ledigheten
Forbruket utgjør rundt to tredjedeler av etterspørselen i amerikansk økonomi. Økt sysselsetting og nedgang i arbeidsledigheten er derfor en viktig faktor for å få fart i forbruket, og dermed også økonomien.

Arbeidsledighetsraten falt til 8,9 prosent i februar. Dette er den laveste ledighetsraten som er målt siden april 2009. Rekken med 21 måneder på rad med ledighet på ni prosent eller høyere er dermed brutt.

På forhånd var det ventet at ledighetsraten ville stige til 9,1 prosent fra opprinnelig rapporterte 9,0 prosent i januar.

Ledighetstallene blir hentet inn i en egen undersøkelse blant amerikanske husholdninger, mens sysselsettingstallene hentes inn hos bedrifter.

- Til tross for bedring den siste tiden, er arbeidsledigheten fortsatt høy. Etter vår mening er det dermed lite som taler for at Fed ikke vil fortsette med sine kvantitative lettelser i tråd med planen som ble lansert i begynnelsen av november, skriver seniorøkonom Anders Grøn Kjelsrud i oppdateringen fra DnB Nor Markets.

Les også:

Endelig jobblysning i USA

Sterke jobbtall fra USA

Beste jobbtall på tre år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.