To tredjedeler av nyansatte ser fremdeles etter andre ledige stillinger, viser en ny undersøkelse som StepStone har gjennomført blant 8.000 ansatte og over 1.600 organisasjoner i åtte europeiske land.

- Vi ble veldig overrasket. 56 prosent sier at de er passive jobbsøkere, mens 11 prosent er aktivt på jobbjakt til tross for at de nettopp har fått seg ny jobb. Samtidig ser vi at få arbeidsgivere - bare 46 prosent - er klar over dette, så her er det et stort avvik, sier markedssjef Eirik Steen Nøding i StepStone til DN.no.

Å komme ut av jobbsøkermodus er ikke gjort på 1-2-3. Dette kan være årsaken til at flere er åpne for ny jobb selv etter at de nettopp har fått drømmejobben, tror han.

Må ut av jobbsøkermodus
- For arbeidsgivere betyr dette at det er ekstremt viktig å starte aktiviteter for å beholde nye medarbeidere allerede fra dag én. Det er helt avgjørende å få dem ut av jobbsøkermodus. Vi vet at det tar litt tid før nyansatte kjenner seg hjemme på en arbeidsplass, de trenger bekreftelse, feedback og god oppfølging. Mange bedrifter har opplevd å miste drømmekandidaten før prøvetiden er over. Ansettelsesprosessen er med andre ord ikke avsluttet når jobbkontrakten signeres, understreker Eirik Steen Nøding.

Hvis du bygger opp et gjennomtenkt introduksjonsprogram, kan du redusere utskiftningen av nyansatte, samtidig som du raskt forbereder dem på de nye jobboppgavene deres.

- Denne typen programmer gir personene den praktiske informasjonen de trenger for å komme i gang, samtidig som det bidrar til å bekrefte at avgjørelsen om å jobbe hos deg var en riktig avgjørelse, forklarer Steen Nøding.

Start fra dag én
Du kan til og med starte introduksjonsprogrammet før første jobbdag.

- Et uformelt møte med fremtidige kolleger, en e-post med nedtelling til startdatoen og noen råd for dag én (antrekk, starttidspunkt, lunsjforslag) - dette er noen små ting som kan redusere engstelsen og få den nye medarbeideren til å føle seg velkommen, sier StepStones markedssjef.



* Ingen karrieremuligheter (37 prosent)

* Ingen anerkjennelse (15 prosent)

* Mangel på ansvar (15 prosent)

* Økonomisk pakke (15 prosent)



* En interessant jobb (63 prosent)

* Godt forhold til kollegene (55 prosent)

* Sunt arbeid/livsbalanse (45 prosent)

* Et godt forhold til overordnet (42 prosent)

- Manglende utviklingsmuligheter innenfor bedriften var hovedårsaken for 37 prosent av de spurte ansatte til å forlate den jobben de hadde i dag. Ved å arbeide med de ansattes karrieremål kan du motvirke at kompetansen forsvinner ut av huset, sier Eirik Steen Nøding.

I Norge oppga inntil 25 prosent av jobbsøkerne at manglende belønning var årsak nummer én til å slutte.

Skal du få de rette jobbkandidatene til å søke, må du også sikre at rekrutteringsbudskapet er viktig:

- Jobbsøkerne legger større vekt på enkelte aspekter fremfor andre. Jobbinnhold og variasjon topper listen, etterfulgt av lønn og jobbsikkerhet. Tett opptil disse kommer arbeidsmiljø og bedriftskultur, sier Steen Nøding, som opplyser at det er små forskjeller mellom de ulike landene.

Les også: Sikre deg drømmejobben!

<b>Slik vil næringslivet se Norge i 2050</b>

<b>- Still disse spørsmålene!</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.