Finansdepartementet er i ferd med å starte arbeidet med den neste perspektivmeldingen, og nå ønsker Sigbjørn Johnsen innspill fra ulike miljøer.

Resultatene fra "Norges største gruppearbeid", som var en del av NHH-Symposiet i midten av mars, ble overrakt finansministeren i dag. Dugnaden gikk ut på å finne løsninger for hvordan Norge ser ut i 2050. Studentene satte visjoner for hvordan de ønsker at Norge skal være og utfordret deltakerne på Symposiet til å finne suksesskriterier man måtte lykkes med og konkrete løsninger man må igangsette de neste fem til ti årene for å nå visjonene i 2050.

- Ble litt tent
- Jeg var på NHH-symposiet i Bergen og ble litt tent da jeg hørte hvordan gruppearbeidet var organisert og temaene for det. Derfor var det fint å kunne invitere studentene hit i etterkant og få presentert oppsummeringen, sier Sigbjørn Johnsen.

- Vi skal jo lage en perspektivmelding som vi skal legge frem tidlig i 2013, og dette vil være noen av de innspillene vi tar med oss i dette arbeidet. Jeg synes det er viktig å høre på og involvere ungdom og studenter i dette arbeidet, sier han.

Deltakerne i "Norges største gruppearbeid" ble utfordret til å se på fremtidsmulighetene innenfor en av fem sektorer: Næringsliv, politisk lederskap, konsum og livsstil, kunnskap og utdanning, og frivillig sektor og helse.

- Egentlig rett rundt hjørnet
- For et par år siden tenkte jeg at 2050 er langt fremme. Men når man tenker på alt som må gjøres frem mot 2050, så ser jeg at det egentlig er rett rundt hjørnet, sa Idar Kreutzer under "Norges største gruppearbeid". Han skulle finne fremtidsrettede løsninger for næringslivet.

Bedriftenes fundamentale oppgave er å skape verdier og trygge arbeidsplasser, mente Kreutzers gruppe. Primæroppgaven må ivaretas, ellers finnes ikke bedriften mer. De mener også at kunnskap vil være en integrert del av fremtidsrettede løsninger.

Leder Harald Martens Holm i NHH-Symposiet er glad for at Sigbjørn Johnsen ønsket å se resultatene fra "Norges største gruppearbeid" og ta det med seg i sitt arbeid videre:

- Målet med dette gruppearbeidet var jo å påvirke politikerne, og da er det kjempebra at vi blir hørt, sier han til DN.no.

Her er 15 konkrete suksesskriterier og løsninger for Norges fremtid:



Fornybar energi:
Suksesskriterier: Fordoble samarbeidet mellom norske bedrifter innen forskning på og utvikling av fornybar energi.
Løsning: De store bedriftene i Norge oppretter et forum for deling av kunnskap, kompetanse og innen fornybar energi.

Kompetanse og utdanning:
Suksesskriterier: Norsk næringsliv skal være rangert blant topp tre på kompetanse innenfor de fem utvalgte sektorene som Norge velger å satse på.
Løsning: Opprette et kompetanseregnskap som kartlegger dagens og fremtidens kompetansebehov. Dette skal synliggjøre kompetansegapet og verdien til kompetanse, noe som kan øke næringslivets investeringsvilje.

Miljøvennlig infrastruktur:
Suksesskriterier: Holde energinivået på dagens nivå.
Løsning: Få landeveistransporten over på skinner.



Fornybar energi:
Suksesskriterier: All transport skal være basert på fornybare energikilder.
Løsning: Lage rammevilkår som gjør det billigere, raskere og enklere å bruke transport som går på fornybare energikilder.

Kompetanse og utdanning:
Suksesskriterier: Norge skal ha verdensledende undervisnings- og forskningsinstitusjoner innenfor de tre sektorene vi har komparative fordeler: Energi og miljø, maritim og marin.
Løsning: Opprette gjeve priser for hårete mål som skal gjøre våre smarte hoder til Norges helter.

Miljøvennlig infrastruktur:
Suksesskriterier: 80 prosent i de fem største byene foretrekker kollektiv transport.
Løsning: Storstilt nasjonal satsing på miljøvennlig busstransport og skattefordel for individer ved bruk av kollektivtilbudet.


Fornybar energi:
Suksesskriterier: Alle nordmenn er karbonnøytrale og vi er ledende eksportører av energieffektive produkter og løsninger.
Løsning: Innføre et personlig CO2-sertifikat som viser eget CO2-utslipp. Registrering gjennom selvangivelsen og skattelette avhengig av CO2-utslipp.

Kompetanse og utdanning:
Suksesskriterier: Øke status på å arbeide i kunnskaps- og utdanningssektoren.
Løsning: 20 prosent lønnsøkning for lærere i kombinasjon med økte opptakskrav til lærerutdanningen.

Miljøvennlig infrastruktur:
Suksesskriterier: Tilstrekkelig etterspørsel etter miljøvennlig og effektiv infrastruktur.
Løsning: Tiltak for å skape et el-bil-samfunn.



Fornybar energi:
Suksesskriterier: Kapitalinvestere i vekstmarkeder for å sørge for kunnskapsoverføring innen fornybar energi.
Løsning: Staten bør utforme insentivordninger som sikrer norsk tilstedværelse i norske utenlandsinvesteringer.

Kompetanse og utdanning:
Suksesskriterier: Øke andelen timer med praktisk og selvstendig jobbing med 20 prosent i videregående og høyere utdanning.
Løsning: Tettere samarbeid mellom arbeidslivet og akademia som legger til rette for praktisk oppgaveløsning.

Miljøvennlig infrastruktur:
Suksesskriterier: Norge skal bli et papirløst samfunn.
Løsning: Pålegge stat og kommune å bruke Altinn.



Fornybar energi:
Suksesskriterier: Minimum 20 prosent av bistandsmidlene skal være innen opplæring og utbygging av fornybar energi.
Løsning: Påvirkningsarbeid fra frivillig sektor mot det offentlige og næringsliv for å få dem til å bidra med investeringer og kunnskap.

Kompetanse og utdanning:
Suksesskriterier: Koble sammen frivillig sektor og utdanningssektor.
Løsning: Bruke frivillig sektor som praksisarena for utdanningssektoren.

Miljøvennlig infrastruktur:
Suksesskriterier: Koordinere lokalt engasjement.
Løsning: På minside.no skal kommunenes viktigste målsetninger og prosjekter vises, evalueres og kunne sammenlignes med andre kommuner.

Les også: - Enorme utfordringer

- Dette kan vi jobbe videre med (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.