Ifjor på denne tiden kom økomene i Saxo Bank med dystre spådommer for 2009.

Saxo Banks sjeføkonom David Karsbøl oppsummerte det slik:

- Konklusjonen er at det bare finnes en god sak med 2009, og det er at neste år blir vendepunktet. Det kan ikke bli mye verre etter det året, sa Karsbøl da.

Les: Nattsvarte utsikter for 2009

Real berg-og-dal-banetur
Tror man på Karsbøls ferske spådommer må man likevel forberede seg på en real utfordring for nervene i 2010.

- Vi tror 2010 blir preget av økt økonomisk aktivitet, men vi vil møte strukturelle motvinder. Disse kan gjøre 2010 til en real berg-og-dal-banetur, skriver Karsbøl.

- Risikofrykt
Karsbøl tror en av de mest sannsynlige strukturelle utfordringene vil være at investorene begynner å legge mer vekt på at veksten i brutto nasjonalprodukt er langsom og på spørsmålet om timing i den amerikanske sentralbankens krisepolitikk.

- Dette vil øke motviljen mot å ta risiko i markedene, skriver Karsbøl.

Les også: Heftig exit-debatt i USA

Dette er Saxo Banks ti, ifølge eget utsagn, sjokkerende påstandene om ting som vil skje iløpet av 2010:

1. Avkastningen på tyske statsobligasjoner vil falle til 2,25 prosent.
Avkastningen er i dag 3,15.

2. Volatilitetsindeksen (VIX) vil falle til 14.
Denne indeksen er populært kalt frykt-indeksen, og indikerer i hvilken grad markedet venter usikre markeder fremover. En økende indeks indikerer økt fare. I dag er indeksen på 20,54. Det høyeste nivået i år var 56,65, 20. januar.

3. Kinesiske yuan devalureres med fem prosent mot amerikanske dollar.

4. Gullprisen faller til 870 dollar per unse, men stiger til 1500 dollar i 2014.
Gullprisen er i dag 1.136 per unse.

5. Dollaren stiger til mot yen.
Kursen er i dag 89,87.

6. Sinte amerikanere starter et tredje politisk parti.
Motstanden mot den sittende regjeringen er nå i ferd med å vokse til de nivåene man så i 1994 og 2006. Protesten mot de gigantiske redningsaksjonene og frustrasjonen mot begge de eksisterende partiene vil føre til et krav om reell endring og et nytt parti vil dannes før valgene i 2010.

7. Det avsløres at den statlige amerikanske pensjonskassen er konkurs.
"Dette er ikke egentlig en avsløring, bare et forsikringsmessig og matematisk faktum", skriver Karsbøl.
Han skriver at det oppsiktsvekkende er at skattebetalernes innskudd er blitt skuslet bort i så mange år. Han mener at dette blir åpenbart i 2010, fordi det da vil være første gang at utbetalingene er høyere enn innbetalingene.

8. Sukkerprisen reduseres med en tredel.

9. Den kanadiske indeksen for små- og mellomstore selskaper stiger 50 prosent.
Fundamentale trekk ved disse selskapene indikerer at det er gode kjøp sammenlignet med større selskaper i samme bransje, mener Karsbøl.

10. Den amerikanske handelsbalansen vil bli positiv for første gang på 34 år.
Dollaren er igjen blitt billig nok til å stimulere amerikansk eksport og "straffe" importen.
- Handelsbalansen er allerede litt bedre, og når den først når får fart ser vi ikke bort fra at handelsbalansen blir positiv i en eller flere måneder i 2010, skriver Karsbøl.

Svarte svaner
Ifjor traff Karsbøl og Saxo Bank heller dårlig med spådommene sine. De mente blant annet at oljeprisen ville falle til 25 dollar fatet.

Les: Nattsvarte utsikter for 2009

- Våre årlige "sjokkerende påstander" bør bli oppfattet som svarte svaner heller enn direkte spådommer, tror vi at oddsene for at de skal skje er noe høyere enn det som er priset inn i markedene i dag, sier Karsbøl.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.