USA-børsene faller 50 prosent, en oljepris på 25 dollar og nullvekst i Kina, er spådommen til den danske investeringsbanken Saxo Bank i en dyster prognose for 2009, ifølge en pressemelding.

- Konklusjonen er at det bare finnes en god sak med 2009, og det er at neste år blir vendepunktet. Det kan ikke bli mye verre etter det året, sier Saxo Banks sjeføkonom David Karsbøl i en kommentar.

"Verste noensinne"
Saxo Bank tror at råvareboblen kommer til å sprekke neste år på grunn av en "overdrevet spekulasjonshandel og en forvridd tilbuds- og etterspørselsstatistikk".

”Det er ikke en gang galt å kalle den nåværende situasjonen for den verste økonomiske krisen noensinne. Vi har dessverre lykkes med å være ganske presise i nesten alle våre spådommer vi gjorde siste år", sier Karsbøl.

Karsbøl i januar: Spår gode tider igjen - om 17 år

Saxo Banks dystre prognose:

1. Omfattende innenlandsk uro i Iran på grunn av fallende etterspørsel etter olje
2. Oljeprisen faller til 25 dollar fatet
3. S&P 500-indeksen raser 50 prosent
4. Italia kan tvinges til å forlate EMU
5. Vekslingskursen australske dollar/yen faller til 40

6. Euro/USD vil i første omgang falle til 0,95 for så å skyte i været til 1,30.
7. Nullvekst i Kina. De eksportdrevne sektorene vil bli særlig hardt rammet.
8. Stor kapitalflukt presser flere Øst-europeiske valutaer til å knytte seg til euroen
9. Råvareindeksen Reuters/Jefferies CRB faller 30 prosent
10. Asiatiske valutaer knyttes for første gangen til den kinesiske yuanen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.