Da Richard Brandtzæg etter nyttår ifjor overtok sjefsstolen i aluminiumsselskapet Hydro var selskapet i dyp krise.

Markedene var i fritt fall, og det var ingen som visste hvor dypt det ville falle hverken når det gjaldt aluminiumspriser eller etterspørsel.

- Vi så vi fikk dårligere og dårligere resultater. I en slik situasjon var jeg glad jeg hadde erf#229 med ulike posisjoner i hele verdikjeden, både fra primærproduksjon og videreforedling. For når jeg skulle ta beslutninger da, så måtte jeg ta de raskt. Vi kunne ikke vente lenge med et markedet i fritt fall. Det var ikke veldig hyggelig å gå og legge seg og vite at vi tapte to millioner kroner i timen i den verste perioden, sa Brandtzæg til Dagens Næringsliv i april.

På ett år fikk toppsjefen imidlertid snudd skuten, fra et negativt driftsresultat på 1,6 milliarder da han tok over banket selskapet inn et overskudd på 688 millioner ett år etter.

Men selv om selskapets resultater nå har tatt seg kraftig opp igjen, er toppsjefen fortsatt forsiktig. Han er bekymret for både svingende priser og store aluminiumslagre.

Det hindret imidlertid ikke toppsjefen å ta et modig steg i begynnelsen av mai, da han inngikk avtale om å overta det brasilianske gruveselskapet Vale S.A.s aluminiumvirksomhet for nærmere 30 milliarder kroner. Vale er verdens nest største gruveselskap.

Nummer tre på listen

Her kan du få tilgang til hele DN500-listen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.