Strateg Chen Zhao i det frittstående analysebyrået Bank Credit Analyst (BCA) i Montreal hadde pakket kofferten full av grafer da han satte kursen mot Norge og Skagenfondenes nyttårskonferanse onsdag.

Men før den tidligere professoren dykket ned i materien under dagens foredrag på Oslo Plaza, lånte han spørsmålet han nylig ble stilt av en av sine klienter; hva skal man gjøre i år etter at aksjemarkedet har steget 30 prosent?

Jeg sier ikke at aksjemarkedet er billig, jeg sier at aksjemarkedet er fornuftig priset Zhao

Betydelig oppside
Det enkleste svaret ligger i historien, mener Zhao.

Siden 1840 har det skjedd 30 ganger at markedet har steget med mer enn 25 prosent. 22 av gangene gikk aksjemarkedene også opp året etter, der den gjennomsnittlige avkastningen var 13 prosent.

- Så det er 70 prosent sjanse for nok et positivt år, med en gjennomsnittlig avkastning på tretten prosent, sier han.

Det er likevel ikke fullt så enkelt.

Tre hovedtema
Utviklingen er avhengig av drahjelp fra verdensøkonomien og de finansielle markedene. Zhao tror tre hovedtema vil dominere bildet i 2014

- Det gode nå er at vi for første gang på lang tid vil ha noe synkron vekst, sier strategen.

Han viser til at man ser omkring fem prosent vekst i global produksjon.

- Det forteller oss egentlig at vi er på vei inn i en bedre verden, sier Zhao.

Japan og Kina
Et annet tema som vil dominere utviklingen er restruktureringen som skjer i Asia, og spesielt i Kina og Japan, ifølge eksperten.

Utfordringene deres er imidlertid forskjellige, der Japan sliter med å få opp etterspørselen mens Kina har større problemer med tilbudssiden, påpeker han.

Tross i at japanerne har blitt mer produktive, hemmes økonomien av at sparerne belønnes mens investorene straffes.

- Det er en sprø insentivstruktur, sier Zhao.

Han er imidlertid svært positiv til det som pågår i Kinas økonomi, og myndighetene kommer til å større seg på kredittreformer for å stimulere vekst.

- Jeg tror det er det som skjer, sier analytikeren.

- Verden går igjennom deflasjon
Det tredje store temaet er faktumet at den industrielle verden er svært nær deflasjon. Av 22 industrialiserte land har 18 land inflasjonsrater som er mindre enn en prosent, forklarer Zhao.

- Poenget er; alle forstår hvorfor eurosonen vil gå inn i resesjon. Kan man ikke devaluere (valutaen, red.anm), må man deflatere, sier strategen.

Folk er bekymret for sentralbankenes pengetrykking, mens den industrialiserte verden går igjennom deflasjon og har et etterspørselsporoblem, mener han.

- Det vil jeg folk skal huske, sier Zhao.

Dersom eksperten har rett og man vil se en resynkronisert vekst vil selskapenes inntjening bedre seg, og aksjeprisingen stiger noe fremover. Samtidig vil markedskorrelasjonen falle, spår han.

- Jeg sier ikke at aksjemarkedet er billig, jeg sier at aksjemarkedet er fornuftig priset, sier Zhao.




Les også:
- Kina vil bli et demokrati, bare la dem være i fred

- Bøndene kommer til å kjøre Lamborghini, og aksjemeglerne kommer til å kjøre taxi

Hun blir USAs neste sentralbanksjef: Dette blir hennes største utfordringer

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.