- Jeg vil tro mange lett kan la seg lure fordi det er mye man ikke tenker på - mye som handles i god tro, sier 62 år gamle Steinar Dale til DN.no.

I løpet av ett år forsvant drøyt 30 prosent av de 150.000 kronene Dale investerte i aksjer på Oslo Børs. I samme periode steg Oslo Børs med over 20 prosent.

Småinvestoren mener at tapet kunne vært unngått om han hadde latt være å inngå en avtale med en aksjemegler i Christiania Securities, og heller handlet med aksjer på egenhånd.

Da året var over satt Dale igjen med i underkant av 100.000 kroner. Hele 45.000 kroner gikk bort på kurtasje, godtgjørelsen en megler tar ved kjøp og salg av aksjer, mens 11.700 kroner var tap på aksjeposisjonene.

- Det er dette jeg vil advare mot. Jeg vil fraråde småsparere fra aggressive aksjemeglere og svimlende høye gebyrer, sier han.

45.000 i kurtasje på ett år
I oktober 2009 overførte Dale 150.000 kroner til meglerhuset Christiania Securities. I forrige uke gikk han ut av avtalen med 93.300 kroner, et tap på totalt 56.700 kroner.

DN.no har fått innsyn i transaksjonene som er registrert. Handlene er gjort i store selskaper med svært likvide aksjer, i tillegg til både bull- og bearfond.

I perioden er det handlet i DnB NOR, Norsk Hydro, Renewable Energy Corp., Telenor, Golden Ocean Group, Marine Harvest, Seadrill, Royal Caribbean Cruises, Xact Derivat Bear, Xact Derivat Bull, Petroleum Geo-Services, Frontline, Norwegian Air Shuttle, Aker Solutions, Sevan Marine, Acergy, Seadrill, Storebrand, Songa Offshore og Statoil.

Per transaksjon betales 0,5 prosent kurtasje til Christiania Securities. Dette har tilsvart mellom 300 og 2.895,54 kroner per transaksjon for Steinar Dale. Totalt altså cirka 45.000 kroner i løpet av ett år.

Dale sier at han selv aldri har tatt initiativ til noen av handlene, meglerne har hele veien vært den aktive parten.

Siden sommeren 2010 skal megleren ha initiert til at Dale burde låne penger for å kunne handle for et større beløp, hvilket medfører høyere kurtasje. Blant annet ble en handel på 582.003,5 kroner (inkludert kurtasje på 0,5 prosent) registrert 9. august. Dette gjaldt kjøp av 60.000 aksjer i Golden Ocean Group, for 9,70 kroner per aksje. 30.000 av dem ble solgt samme dag. 24. august ble det solgt ytterligere 15.000 aksjer. Da hadde aksjeverdien sunket én krone, fra 9,70 til 8,70 kroner. 6. september ble ytterligere 7.500 aksjer solgt for 8,80 kroner.

- Dette er dårlig håndtverk. Jeg trodde vitsen med gode meglere var at de visste hva som var gode handler. Hver gang meglerne har kommet med forslag, har jeg derfor sagt ja, forteller Dale.

Forskrekket over egenkapitalen
Steinar Dale sier han føler seg lurt. For to år siden begynte han å handle med aksjer selv i Skandiabanken. Det var kort tid etter dette telefonene begynte å strømme inn fra aksjemeglere.

- Meglerne var veldig pågående. Den siste megleren ringte meg flere ganger før jeg til slutt lot meg overtale. Han var også dannet og veltalende, så jeg lyttet til det han sa, sier Steinar Dale.

Megleren skal blant annet ha ”garantert” et bedre resultat enn bankens lave rente.

- Helt amatør
- Selv er jeg helt amatør, og regnet derfor med at å la en profesjonell aksjemegler overta for meg var mye bedre. Jeg regnet heller ikke med tap når børsen stiger eller at kurtasjen skulle bli såpass høy, sier Dale.

Hovedindeksen på Oslo Børs har i perioden steget fra cirka 340 til over 400. 62-åringen forklarer at han ikke klarte å følge helt med på kurtasjenivået, hvis ikke kan det hende han hadde avbrutt avtalen tidligere.

- Til min forskrekkelse så jeg hva egenkapitalen min hadde endt opp på nå i august. Jeg må stå for alle handlene selv, fordi jeg har godkjent dem, men jeg føler også at jeg har blitt overtalt til mye av det.

Avviser påstander
Administrerende direktør i Christiania Securities, Oddbjørn Hollen, avviser at kundene lures eller overtales til å gå inn i avtaler med deres aksjemeglere.

Det forsikres at kundene er klare over risiko og vilkår, ifølge Hollen. Christiania Securities er medlem av Norges Fondsmeglerforbund, og skal med det følge deres etiske normer. Dersom kunder skulle mene det er gjort noe feil eller klanderverdig, kan dette klages inn til Etisk Råd i forbundet.

- Vi har faste prosedyrer, der nye kunder blir henvist til våre forretningsvilkår i velkomstbrevet. Vi har dokumentasjon på internett, der kunden aksepterer at reglene er lest og forstått, forklarer Hollen til DN.no.

- I tillegg fyller kunden ut et skjema som gjelder kunnskapsnivå om aksjemarkedet og egen finansiell situasjon, legger han til.

Han ønsker ikke å kommentere kundeforhold eller enkeltsaker, heller ikke i forhold til Steinar Dale.

- Skulle slått dem ned i støvlene
Steinar Dale poengterer at han var klar over at handel med finansielle instrumenter skjer på kundens egen risiko.

- Jeg var inneforstått med at tap kan skje, men det er lett å tro for godt om at en aksjemegler er spesialist i sitt fag, sier Dale.

- Derimot, som fullstendig amatør har jeg selv også handlet med aksjer. I motsetning til profesjonelle aksjemeglere, kan jeg vise til god avkastning og nesten ingenting i kurtasje.

I løpet av de to siste årene har han handlet for cirka 375.000 kroner i SkandiaBanken. Han forteller at han ikke har betalt mer enn cirka 1.000 kroner i kurtasje, 69 kroner per transaksjon.

- Mitt tap på drøye 57.000 bærer jeg greit, men jeg er ikke glad for det. Slik situasjonen er nå, ville jeg mye heller styrt med aksjer selv. Det er aksjemegler jeg skulle blitt. Jeg skulle i hvert fall slått dem ned i støvlene, sier Dale til DN.no.

Les også:
<b>Disse aksjene kan dobles</b>
<b>- Aksjene skal ned 60 prosent </b>
Røkke: - Har senket risikoen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.