Igår fikk regioneier Helse Sør-Øst nok av lederkrisen ved Akershus universitets­sykehus (Ahus). Det løser den foreløpig ved å kvitte seg med styret.

Siden tirsdag er det gått mer enn en kule varmt i korridorene på Ahus. Maktkampene mellom ulike grupper og fraksjoner ved sykehuset har dreid seg om hvem som skal bli ny sjef på det skandalehjemsøkte sykehuset – og hvem som ikke skal bli det.

Historien er i korte trekk denne: For fem måneder siden måtte Hulda Gunnlaugsdóttir gå fra toppjobben ved Ahus, blant annet på grunn av en opphetet strid med sykepleierne om helgejobbing. Styreleder Göran Stiernstedt ga etter for sykepleiernes høylytte protester og ofret i stedet direktøren. Siden den gangen har hennes nestkommanderende, Stein Vaaler, sittet som konstituert. Mens den ene etter den andre kandidaten har falt fra, har Vaaler sagt tydelig fra om at han ønsker seg jobben. Derfor skal han ha blitt tatt kraftig på sengen da styreleder Stiernstedt tirsdag informerte hele ledergruppen ved Ahus at styret – til tross for en klar ambisjon om å ha på plass en ny direktør i løpet av mars – ikke greide å enes om en kandidat.

Og der satt jobbsøker Vaaler – den konstituerte – og trakk den eneste logiske konklusjonen: Han kom ikke til å få jobben.

Dette er uproff opptreden og feil rekkefølge. Det er både alminnelig folkeskikk og dessuten universell jobbkutyme at den som får avslag på en jobb, får en slik beskjed under fire øyne.

Det er også forståelig at Vaaler ikke ønsket å fortsette i rollen som konstituert etter at styret åpenbart hadde veid ham og funnet ham for lett for jobben, og i tillegg behandlet ham svært lite ryddig.

I pressemeldingen fredag heter det på Helse Sør-Østsk at det har «oppstått uklarheter om tilliten mellom sittende styre og konstituert administrerende direktør». På grunn av dette vil Helse Sør-Øst «endre styresammensetningen» over helgen.

Etter alle solemerker betyr dette at Stiernstedt kan si hej då til Ahus. Dette betyr også at Helse Sør-Øst har tatt side i konflikten. Ellers hadde styret blitt sittende og Vaaler hadde blitt erstattet med en annen midlertidig sjef.

Helse Sør-Øst ønsker åpenbart å oppnå to ting: å sette foten ned for vinglete styre­ledelse, og å gi Stein Vaalers kandidatur en sjanse til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.