- Vi må løpe og tygge tyggegummi på samtidig, sier Kristian Monsen Røkke (32) under presentasjonen av Akastors tredjekvartalsrapport mandag.

- På den ene siden må vi redusere kostnader og skape profitt på lavere volum. Så skal vi også gjøre selskapet bedre rustet til den dagen oppturen kommer, sier han.

Røkke er fersk konsernsjef i det børsnoterte selskapet, med Kjell Inge Røkke og staten som største aksjonærer.

Mandagens rapport viser at selskapets resultat rammes hardt av fallende oljepriser og lavere aktivitet på sokkelen. Totalt må 1 av 3 ansatte gå som følge av nedturen.

- Vi står overfor en brutal realitet i våre diskusjoner og planlegging, sier Monsen Røkke.

Kutter 1 av 3

Akastor er et investeringsselskap med lett blanding av virksomheter: boreteknologi, prosessystemer, oljeserviceskip, eiendom med mer. Det viktigste forretningsområdet er boreteknologi.

I kjølvannet av oljeprisfallet ifjor ble det bråstopp i riggmarkedet, noe som førte til at Akastor allerede i vinter varslet store nedbemanninger.

Vedutgangen av september var den samlede bemanningen ned 20 prosent, fra 7.600 til 6.098 ansatte, viser mandagens rapport.

Her skriver selskapet at målet er å kutte staben med totalt 33 prosent. Det betyr at ytterligere 800 ansatte må gå som følge av oljeneduren.

- Selv om vår portefølje er divertifisert, er overskriften klar: lavere aktivitet og press om å kutte kostnader, sier Røkke Monsen.

Kraftig nedgang

Akastor ble skilt ut fra Aker Solutions ifjor, og det Røkke-kontrollerte Aker asa eier i overkant av 34 prosent av aksjene i selskapet. Kristian Monsen Røkke, som er sønn av Kjell Inge Røkke, tok over sjefstolen 10. august.

Tredjekvartalsrapporten viser et justert driftsresultat (ebitda) på minus 169 millioner kroner, mot 853 millioner kroner i samme periode året før.

Selskapets ordreinngang falt fra 11.356 millioner kroner til 2.358 millioner kroner i kvartalet.

- Å tape penger er uakseptabelt. Nå tar vi grep, sier Monsen Røkke.

Han understreker at det samtidig finnes muligheter, og at han på har tro på fremtiden på  sikt.

- Det vil helt sikkert finnes ekstraordinære muligheter i denne nedturen, sier konsernsjefen.

Hadde suksess i USA

Kristian Monsen Røkke er tilbake i Norge etter sin tid som toppleder for det amerikanske verftet Aker Philadelphia.

32-åringen hadde allerede jobbet på verftet i flere år, da han ble utnevnt som ny administrerende direktør.

Under hans ledelse, fra 2011 til ifjor vår, gikk verftet fra tomme dokker til fulle ordrebøker. Samtidig økte markedsverdien fra 40 millioner til 2,6 milliarder kroner.

- Jeg har stor respekt for denne utfordringen. Akastor representerer et bredt spekter av spennende muligheter og jeg er vil gjøre alt for å ta ut potensialet, sa Monsen Røkke, da det i juli ble kjent at han overtar som konsernsjef i Akastor.

- Strategien vår er fast, men vi går inn i en ny fase for selskapet, sier han under mandagens presentasjon.

- Se DN tv: Kristian Monsen Røkke: Nedturen vil vare

Kristian Monsen Røkke: nedturen vil vare
32-åringen tar med seg erfaringen fra USA når han skal lede Akastor gjennom krisen
02:04
Publisert:
 

 

Les også:

Asia i dag: Kuppet markedet - arrestert for innsidehandel

- Jeg er veldig bekymret for de som rammes

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.