Kristian Monsen Røkke (32) blir konsernsjef i Akastor, opplyses det i en melding torsdag.

  Det børsnoterte selskapet har Kjell Inge Røkke og staten som største aksjonærer. Akastor ble skilt ut fra Aker Solutions ifjor, og det Røkke-kontrollerte Aker asa eier i overkant av 34 prosent av aksjene i selskapet.

Kristian Monsen Røkke erstatter Frank O. Reite i toppjobben.

- Det er en stor ære å få lede Akastor inn i fremtiden, sier Monsen Røkke i en pressemelding.

Han begynner i den nye jobben 10. august. Reite blir ny finansdirektør i Aker og er foreslått som ny Akastor-styreleder etter Øyvind Eriksen. Samtidig trekker Kjell Inge Røkke seg fra styret i Akastor.

Det er liten tvil om at utfordringene står i kø, når Monsen Røkke inntar sjefstolen. Selskapet er hardt rammet av oljenedturen, og melder torsdag at over 500 stillinger skal kuttes innen utgangen av året.

Utfordringene i kø

Sønnen til Kjell Inge Røkke er tilbake i Norge etter sin tid som toppleder for det amerikanske verftet Aker Philadelphia.

32-åringen hadde allerede jobbet på verftet i flere år, da han ble utnevnt som ny administrerende direktør. Under hans ledelse, fra 2011 til ifjor vår, gikk verftet fra tomme dokker til fulle ordrebøker. Samtidig økte markedsverdien fra 40 millioner til 2,6 milliarder kroner.

Nå får han altså nok å bryne seg på i den nye jobben.

Akastor er et investeringsselskap med lett blanding av virksomheter: boreteknologi, prosessystemer, oljeserviceskip, eiendom med mer. Det viktigste forretningsområdet er boreteknologi. I kjølvannet av oljeprisfallet ifjor ble det bråstopp i riggmarkedet, noe Akastor merke. I vinter ble det varslet store nedbemanninger.

- Jeg har stor respekt for denne utfordringen. Akastor representerer et bredt spekter av spennende muligheter og jeg er vil gjøre alt for å ta ut potensialet, sier Monsen Røkke.

Følg Akastor på DNs børs- og markedssider

Tilbake fra USA

I fjor gikk Monsen Røkke fra stillingen som toppsjef til styreleder i Aker Philadelphia-verftet.

Siden har det vært ventet at han vil gå inn i en mer operativ rolle i et Aker-selskap. I mellomtiden fikk han i desember et nytt styreverv, denne gangen i American Shipping Company, som også inngår i Aker-systemet.

Tidligere i år skrev DN at Monsen Røkke og kona Nina Glende Røkke (29) har gitt 26 millioner kroner for en sjønær eiendom i Asker, to-tre kilometer fra Konglungen, der Monsen Røkkes far, Kjell Inge Røkke, bor sammen med kona Anne Grete Eidsvik (48).

- Jeg er norsk og jeg kommer til å bo her, sa 32-åringen til DN i vinter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Kristian Monsen fikk vitnemål fra verdens beste business-skole

Røkkes sønn fikk vitnemål fra verdens beste business-skole
Kristian M. Røkke (31) feirer at to års slit ved verdens beste businesskole er over. – Jeg er imponert, sier Kjell Inge Røkke om sønnens kombinasjon av sjefsjobb og toppstudier.
02:03
Publisert: