Kjell Inge Røkkes Aker ASA gjorde aksjonærene to milliarder kroner rikere ifjor, men var likefullt langt unna ambisjonene.

Medaljene glapp

Mens målet var å doble Akers verdijusterte egenkapital inklusiv utbytte på fem år, ble resultatet 50 prosent i perioden 2009-2013.

- Jeg får si som Petter Northug jr. sa etter at medaljene glapp i Sochi-OL: Formen er god, men det ble ikke gull, sier Røkke i sitt årlige aksjonærbrev i selskapets årsrapport.

Aker oppnådde i gjennomsnitt en vekst på 8,8 prosent per år.

- Jeg siktet på 15 prosent årlig vekst i perioden, sier Røkke.

Styrket posisjon

Han mener imidlertid at kjernen i Aker har blitt styrket og handlefriheten i perioden har økt. Sin egen karakterbok gis følgende kommentarer;

  • Risikoen i porteføljen av investeringer er redusert, og balansen er gradvis blitt sunnere og sterkere. Oppstrøms kontanter er økt, og på denmåten er det oppnådd større fleksibilitet.
  • Porteføljeselskapene er spisset mot sine kjerneområder.
  • Posisjonen er ytterligere styrket i olje og gassektoren generelt, og på norsk sokkel spesielt.
  • Organisasjonen i Aker og i de fleste Aker-eide selskaper er videreutviklet med gode og tydelige rollemodeller.

Bevisst kanal

Røkke påpeker å ha uttalte seg offentlig kun én gang i 2013, og at aksjonærbrevet er hans kanal for sine tanker.

- Det krever selvdisiplin, kjære medaksjonærer. Åpent og ærlig har jeg innrømmet feil, sagt mine meninger og delt refleksjoner. Sett i samtid og ettertid mener jeg å ha formidlet viktige saker og temaer for Aker og aksjonærfellesskapet. Aksjonærbrevene forteller om en reise, sier Aker-styrelederen.

Røkke sier han ønsker et klarere skille mellom Aker og Aker-eide selskaper på den siden, og seg selv som privatperson på den andre. Han er ellers forsiktig med å love mer for veien videre.

- Klok av skade vil jeg ikke komme med nye spådommer om Akers verdier om fem år, sier Røkke.

Gir ingen garantier

Han stiller seg spørsmål om hvordan investorene kan få bedre betalt for hver krone Aker har i verdijustert egenkapital, hvordan aksjonærene kan få større tilgang til verdier som de eier, men som i dag ikke blir priset i aksjemarkedet.

- Dette er blant noen av spørsmålene som vi har adressert, men som vi ennå ikke har gode svar på, sier Røkke.

Han gjør det imidlertid klart at han vil forbli aksjonær i Aker.

- TRG vil ikke selge aksjer i Aker. Mitt syn er at Aker over tid vil møte TRGs ønsker om avkastning og risikoprofil, sier han.

Han ser også frem til fortsettelsen i årene som kommer. Samtidig minner han om noe han siterte for tre år siden:

- Jeg gir ingen garantier. Dersom du vil ha en garanti, er det bedre å kjøpe en brødrister, sier Røkke.

Les også:
Lunde får ny behandling i lagmannssretten
Kan bli utestengt fra pengene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.