Aker Solutions' kvartalspresentasjon forløp som normalt i morgentimene fredag der driftsdirektør Per Harald Kongelf vikarierte for en syk konsernsjef Øyvind Eriksen, mens finansdirektør Leif Borge på sedvanlig vis gjennomgikk tallene.

Stiller spørsmål ved kostnadene
Temperaturen steg imidlertid flere grader under spørsmålsrunden.

Analytikerne, anført av analysesjef Frederik Lunde i Carnegie, DNB-analytiker Eirik Mathisen og Arctics Kjetil Garstad, presset hardt på investeringsbevhovet for den spesialtdesignede riggen som Aker skal bygge for Statoil (Cat-B), men Aker-toppene viket ikke.

Utfordringene er at Aker Solutions har låst inntektene fra prosjektet gjennom forhåndsavtalte dagrater med Statoil, mens de totale investeringene er uviss, ifølge analytikerne.

Har skapt usikkerhet
Finansdirektør Leif Borge forstår at Cat-B-prosjektet har skapt usikkerhet, men holder fast på at raten som er avtalt for enheten tillater høyere investeringer enn opprinnelig planlagt.

company:akso

- Det er flere forhold som slår ut på avkastningen på investeringen. Det er både investeringen som sådan, men også driftskostnader og oppetid. Det er naturligvis slik at når vi inngikk denne kontrakten er det hensyntatt noe robusthet, og noe reserver inne, som gjør at vi kan leve med noe høyere investeringer enn det som opprinnelig planen, sier han til TDN Finans.

Kan bli reforhandlet
Finansdirektøren sier selskapet simpelthen får se om det blir høyere driftsinvesteringer (capex) og «om det har noe vesentlig effekt på avkastningen».

Han sier også at det kan bli endringer i konseptet som kan lede til at kontrakt og rate blir reforhandlet.

- Hva har tatt lenger tid?

- Nå sitter ingeniørene og gjør alle beregninger på vekter og trykk på utstyr på de forskjellige havdypene og det er i den sammenheng ser man kanskje noen utfordringer og prøver å finne noen løsninger på det. Da er det for tidlig å konkludere om man ender om med samme konseptet eller om man skal endre kurs, sier han.

- Et utviklingsprosjekt
Han venter at denne fasen vil gå inn i andre kvartal.

- Det er en rate her på 200.000 dollar mer enn Cat-D-riggene. Dette er ikke solgt inn til en capex på 3-4 milliarder kroner. Det er tatt høyde for en ganske avansert maskin. Vi innser at dette har skapt usikkerhet og prøver å få frem at prosjektet og kontrakten og kundehåndteringen har vært et utviklingsprosjekt hvor man skal få frem konseptet tilstrekkelig, sa Borge til et samlet analytikerkorps.

Han mener det er av vanskelig å si om man kan vente samme tidsforskyvelse på utskillelsen av virksomheten Aker Oilfield Services.

Bak skjema
Han påpeker videre at fasen man nå går igjennom bidrar til å gi selskapets trygghet på hele Cat-B-investeringen.

Under presentasjonen sa han imidlertid at spinoffen kan komme senere enn planlagt.

- Om det blir slutten av 2013 eller begynnelsen av 2014 , det får vi se, sier Borge.

Aker Solutions AKSO er ned 12,02 prosent til 105,40 kroner på Børsen, og mest omsatt med en omsetning på 309 millioner kroner.

BAKGRUNN:
Statoil gir Aker Solutions gigantkontrakt

LES OGSÅ:
Skuffende fra Aker Solutions


Statoil har opsjon på nok en Aker-rigg

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.