To uker etter at det ble bestemt at Aker Solutions AKSO skal deles i tre, selges én av de tre delene til utenlandske eiere.

Oljeentreprenøren selger en rekke av sine aktiviteter innen Process and Construction-området til amerikanske Jacobs Engineering Group for 675 millioner dollar, tilsvarende fire milliarder kroner. Aker Solutions vurderte også å børsnotere denne delen av selskapet, men velger isteden altså å selge unna hele området.

Det er ingen norske arbeidsplasser i virksomhetene som nå blir solgt.

Salgsbeløpet er justert for kontantbeholdning og gjeld. Hele Aker Solutions AKSO var tirsdag priset til 26,6 milliarder kroner på Oslo Børs. I dag hopper aksjen drøyt fire prosent til 101,70 kroner - noe som priser konsernet til 27,8 milliarder kroner.

Konserndirektør Gary Mandel i Aker Solutions ventes følge med P&C- virksomheten over i Jacobs. Toppsjef i Jacobs, Craug Martin, er fornøyd:

- Vi kjøper en solid bedrift med en god historisk prestasjon. I tillegg har selskapet talentfulle ansatte og sterke klientforhold som går godt sammen med vår forretningsmodell. Dette oppkjøpet gjør det mulig for oss å diversifisere tjenestene våre og drive større vekst, sier han en en pressemelding.

Selger unna
Etter at Aker Solutions solgte ut en divisjon av selskapet til Ezra tidligere i høst, har det vært spekulert i om storeier Kjell Inge Røkke var i ferd med å selge ut store deler av selskapet. Da det på kapitalmarkedsdagen for snaut to uker ble kjent at Aker Solutions deles i tre helt separate selskaper, økte spekulasjonene.

Les: Aker Solutions deles i tre

De to nye selskapene er Aker Contractors, som vil bli notert på Oslo Børs, og Process & Construction International, som nå selges. I tillegg består selvsagt Aker Solutions AKSO.

- Etter hvert som de ulike alternativene modnet, fremsto et salg til Jacobs som den beste løsningen både industrielt og finansielt, sier Øyvind Eriksen, arbeidende styreformann i Aker Solutions.

Verdiløft på 500 millioner
Analytiker Frederik Lunde i Carnegie mener at prisen Jacobs betaler er på linje med nivået de fleste analytikerne priser P&C-området for, dersom man legger til grunn en summen av delene-verdsetting.

Aker Solutions-aksjen handles til 25 prosent under summen av delene-verdsettingen av selskapet, så Lunde mener at salget gir et verdiløft på 500 millioner kroner.

 

- P&C har vært til salgs en stund nå, men på kapitalmarkedsdagen for to uker siden ble det kjent at en børsnotering ble vurdert. Vi mener at et rent salg er å foretrekke, sier Lunde.

Fungerende konsernsjef Øyvind Eriksen avviste et opphørssalg da tredelingen ble kjent. Frigjorte midler skal brukes til både oppkjøp og organisk vekst, argumenterte han.

- Man kan bare gjette hva Aker Solutions kommer til å gjøre med pengene. Jeg vil tro at det blir en kombinasjon av gjeldsreduksjon og utbytte, alternativt et stort engangs-utbytte, sier Lunde.

Anstrengt forhold
Kjell Inge Røkke og den norske staten er storeiere i Aker Solutions, et partnerskap som for alvor ble satt på prøve i forbindelse med at Kjell Inge Røkke rundt påsketider ifjor solgte fem selskaper fra Aker ASA til Aker Solutions til det mange mente var overpris.

Les: - Så grisete at jeg ikke finner ord

Næringsminister Sylvia Brustad var «forbanna», og et oppgjør i styret i Aker Solutions fulgte. På en pressekonferanse en stund senere gikk Røkke til angrep på Brustad blant annet ved å etterape henne. Handelen ble ikke gjort om.

Salget er betinget av ulike godkjenninger og forbehold, og ventes gjennomført i andre kvartal 2011.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.