- Det vi nå gjør er en videreføring av den restruktureringen av selskapet vi gjorde i 2004. I ettertid ser dette ut til å være den beslutningen som har skapt mest verdier i selskapets historie, sier fungerende konsernssjef Øyvind Eriksen på dagens kapitalmarkedsdag i Aker Solutions.

Etter at Aker Solutions solgte ut en divisjon av selskapet til Ezra tidligere i høst, har det vært spekulert i om storeier Kjell Inge Røkke var i ferd med å selge ut store deler av selskapet. Nå deles Aker Solutions i tre helt separate selskaper. Et selskap skal børsnoteres allerede tidlig i 2011, og slik frigjøre kapital for Aker Solutions.

Skal vokse betydelig
- Vi har lyttet nøye til tilbakemeldinger fra kundene og investorer, og analysert hvordan vi burde posisjonere oss for å innfri deres forventninger, sier Aker Solutions-topp Øyvind Eriksen.

De to nye selskapene vil bli Aker Contractors, som vil bli notert på Oslo Børs, og Process & Construction International. I tillegg består selvsagt Aker Solutions AKSO.

Eriksen signaliserer at selskapet har klart for seg hvordan de frigjorte midlene kan brukes til oppkjøp av allerede utpekte selskaper. Det strategiske målet som legges frem i dag er at alle tre selskapene skal vokse betydelig frem mot 2020.

Aker Solutions venter at restruktureringen av selskapet vil frigjøre energi og bidra til at hvert at de nye selvstendige selskapene vil akselerer veksten.

Investorene tok godt imot dagens nyheter, Aker Solutions-aksjen AKSO hoppet til 103,50 kroner ved børsåpning. Klokken 11:20 er aksjen derimot nede i 96,15 kroner, et fall på 1,89 prosent fra gårssdagens sluttkurs.

Les om næringsminister Trond Giskes reaksjon på tredelingen av Aker Solutions: - Ønsker å bidra til en positiv utvikling

- Ikke godt nok å være nest best
Selskapet skriver at de fundamentale markedsforholdene for Aker Solutions er gode, og at selskapet venter en årlig vekst på 9-15 prosent i perioden 2011-2015. Veksten ventes å komme i en kombinasjon av voksende markeder, økte markedsandeler og omsetning fra oppkjøpt virksomhet.

- Dette vil selvfølgelig ikke skje av seg selv. Alle våre nåværende forretningsområder må jobbe iherdig for å bedre driften og kundetilfredsheten. Det er rett og slett ikke godt nok å være nest best for noen del av Aker Solutions, sier Eriksen i en kommentar.

DN.no er tilstede på Aker Solutions' kapitalmarkedsdag og kommer med mer.

Jakter på nye konsernsjefer
EPC-virksomheten (ingeniørarbeider, innkjøp og konstruksjon) skal utgjøre det nye selskapet Aker Contractors. Det vil bli foreslått for generalforsamlingen at dette selskapet noteres på Oslo Børs, anslagsvis i andre halvår 2011. Planen er å skille ut EPC-virksomheten ved et aksjeutbytte til aksjonærene i Aker Solutions.

Process & Construction-virksomheten går også inn i et eget, nytt selskap, Process & Construction International. En endelig avgjørelse rundt strukturen i dette selskapet vil snart bli tatt, med notering i 2011 som mulig utfall, opplyses det. EPC-senteret i Houston og Union Construction- virksomheten i USA og Canada vil ikke bli en del av P&C-selskapet. Disse vil bli overført til Aker Contractors.

Det opplyses videre at utnevnelse av konsernsjefer i Aker Solutions og Aker Contractors nå er styrets førsteprioritet.

Anstrengt forhold
Kjell Inge Røkke og den norske staten er storeiere i Aker Solutions, et partnerskap som for alvor ble satt på prøve i forbindelse med at Kjell Inge Røkke rundt påsketider ifjor solgte fem selskaper fra Aker ASA til Aker Solutions til det mange mente var overpris.

Les: - Så grisete at jeg ikke finner ord

Næringsminister Sylvia Brustad var «forbanna», og et oppgjør i styret i Aker Solutions fulgte. På en pressekonferanse en stund senere gikk Røkke til angrep på Brustad blant annet ved å etterape henne. Handelen ble ikke gjort om.

Dessuten var det diskusjoner rundt hva Aker Solutions skulle med den brede porteføljen av selskaper. Blant annet stilte Carnegie-analytiker Chr. Frederik Lunde spørsmål ved den industrielle logikken bak ankerhåndteringsskipene i Aker Dof Deepwater, tidligere Supply.

I dag sier Aker Solutions-sjef Øyvind Eriksen at selskapet på lang sikt vil kvitte seg med båtene og de såkalte topsidene i Oilfield Services.

Les også: Alt om Aker-saken

Selger eiendom
Aker Solutions melder også i dag at selskapet har solgt kontordelen av sitt nye bygg på Fornebu utenfor Oslo, og inngått intensjonsavtale om salg av sitt nye kontorbygg på Hinna i Stavanger. Salgene vil frigjøre rundt en milliard kroner i kontanter.

Kjøper av bygget på Fornebu er et eiendomsselskap etablert av Pareto Project Finance. Bygget i Stavanger kjøpes av en annen solid eiendomsaktør.

Det er ventet at begge transaksjonene blir gjennomført i fjerde kvartal 2010.

Salgene ventes å gi en samlet gevinst på rundt 500 millioner kroner. Siden Aker Solutions er ansvarlig for ferdigstillelsen av byggene innen spesifiserte frister og budsjett, vil gevinsten først bli bokført i 2012 når byggene står ferdige, opplyses det.

Kontantfrigjøringen nevnt over er nettobeløp etter at Aker Solutions har reinvestert til sammen 170 millioner kroner i de aktuelle eiendomsselskapene. Investeringen gir Aker Solutions en eierandel på 25 prosent i begge.

Les også:
<b>Hegnar hudfletter sine egne</b>
<b>«Man må være gal eller fra Austevoll»</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.