Aker Solutions venter ytterligere tap i subseavirksomheten i Brasil på 400-500 millioner kroner i tredje kvartal, men det gjenstår fortsatt mye arbeid for å verifisere kostnadsestimatet.

Det opplyses i en melding fra selskapet tirsdag.

Aksjen AKSO raste over ni prosent på meldingen, som slo fast at ”Leveranseplanene for alle større subsea produksjonssystemer som er under ordre fra Petrobras har blitt ytterligere betydelig forsinket og ytterligere kostnader vil påløpe”.

- Vi er dypt frustrert over at vi igjen skuffer våre kunder og investorer, uttaler konsernsjef i Aker Solutions, Øyvind Eriksen.

Tiltak iverksatt
Aker Solutions har basert på samtaler med Petrobras besluttet at det nå skal godtgjøres for utsettelser for alle større subseaprosjekter. Guara Lula NE-prosjektet er med dette medtatt, mens det ikke var antatt kostnadsoverskridelser ved dette prosjektet ved fremleggelsen av andre kvartal.

Aker Solutions forklarer deler av utsettelsene med mangel på ressurser hos leverandører i Brasil, men også svært spesifikke forhold hos Aker Solutions. Ytterligere detaljert gjennomgang skal gjennomføres i oktober for å verifisere kostnadsestimater og sikre at alle risikoer og muligheter for forbedringer er kvantifisert.

Det er allerede iverksatt en rekke forbedringsinitiativer og implementering er underveis.

Konsernsjefen roser arbeidet som er gjort så langt for å snu utviklingen.

- Vi har nå en dypere forståelse for hva som skal til for å levere. Mye hardt arbeid gjenstår, sier Øyvind Eriksen ifølge børsmeldingen.

Aker Solutions-aksjen AKSO sluttet ned 9,31 prosent til 54,05 kroner.

Tapene kan bli enda større
Konserndirektør for kommunikasjon Geir Arne Drangeid i Aker Solutions vil ikke si at kostnadsestimatet på 400-500 millioner kroner i ytterligere kostnader relatert til subseavirksomheten i Brasil er selskapets laveste.

- Jeg vil karakterisere dette som det beste estimatet vi har nå. Ytterligere arbeid gjøres for å bli sikrere i vår sak og i den forbindelse vil se på oppsider og mulige nedsider, sier Drangeid til TDN Finans.

Aker Solutions leveringer av subsea produksjonssystemer til Petrobras har blitt betydelig forsinket og dette skyldes både flaskehalser hos selskapets leverandører, men også svært spesifikke forhold hos Aker Solutions og selskapets produksjonsfasilitet i Curitiba, Brasil.

- Det er et sammensatt årsaksforhold. Her og nå vil vi ikke gå inn på detaljer, det må vi komme tilbake til 3. november, sier Drangeid.

Aker Solutions meldte i september at Mads Andersen sluttet som sjef for Subsea-virksomheten. Selskapet viste til at virksomheten ”meldte om betydelige kvalitetsproblemer knyttet til leveringer i andre kvartal”.

Les også: Sjefsskifte i Aker Solutions' subseavirksomhet

- Hvor lenge har dere sett at det ble verre enn dere trodde?

- I andre kvartal gjorde vi rede for at dette kom til å bli verre enn vi trodde. Nå sier vi at det dessverre faktisk blir verre enn vi trodde da. Nå jobber vi for å få oversikt, så får vi se hvor vi står 3. november, sier Drangeid.

Aker Solutions meldte i andre kvartal både om problemer innen subsea- virksomheten og i process systems i Brasil. Det er ikke noe nytt å melde innen process systems, ifølge Drangeid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.