I forbindelse med prosessen med å dele opp offshoreentreprenørselskapet Aker Solutions vil selskapet gjennomføre en nedskrivning på totalt 1,6 milliarder kroner knyttet til verdiene i Aker Oilfield Services, opplyser selskapet i en børsmelding fredag.

Tidligere i år varslet selskapet at det vil bli delt i to deler, der subsea, umbilicals, engineering og mmo vil skilles ut under navnet Aker Solutions.

De gjenværende virksomhetene, herunder Drilling Technologies, Aker Oilfield Services og Process Systems vil utvikles som del av et nytt investeringsselskap, som omdøpes «Akastor» ved oppsplittingen.

DN har flere ganger tidligere omtalt Aker Solutions’ omstridte kjøp av Aker Oilfield Services fra eieren Aker i 2009. Aker Solutions fikk den gang kritikk fra analytikere og investorer for å pådra seg enorme investeringeringsforpliktelser.

 

Skriver ned «Skandi Aker» og «Aker Wayfarer»

Nedskrivningene som ble meldt fredag innebærer blant annet at de regnskapsmessige verdiene på skipene «Skandi Aker» og «Aker Wayfarer» skrives ned.

I meldingen opplyses det at nedskrivningen knyttet til «Skandi Aker» delvis kommer som følge av at kontrakten med Total for skipet ble kansellert i juni, og delvis på grunn av generelt svakere markedsutsikter.

Les mer: Total sier opp milliardkontrakt

«Skandi Aker»-nedskrivningen er på 664 millioner kroner, i tillegg til at det blir gjort en nedskrivning knyttet til virksomhetsområdet på 306 millioner kroner.

Det blir gjort nedskrivninger og avsetninger knyttet til «Aker Wayfarer» på 662 millioner kroner. I meldingen opplyser selskapet at noen av de tidligere investeringene i skipet har liten eller ingen verdi basert på den reviderte forretningsplanen og de rådende markedsutsiktene.

«Nedskrivningene og provisjonen vil ikke ha noen effekt på nye Aker Solutions, ettersom det aktuelle virksomhetsområdet faller under Akastor. Det blir ingen kontanteffekt, ingen negative effekter for fremtidig finansiering gjennom betingelser og ingen konsekvens for splitten av Aker Solutions», heter det i meldingen ifølge TDN Finans.

Har bestemt fordeling

I fredagens børsmelding opplyses det samtidig at 35,2 prosent av aksjekapitalen i dagens Aker Solutions blir fordelt til Akastor, mens 64,8 prosent blir fordelt til det nye Aker Solutions-selskapet.

For hver aksje i Aker Solutions har aksjonærene rett til en aksje i det nye Aker Solutions.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.