Kina senket særlig i går børsene over hele Europa - og natt til i dag, tirsdag, var det ny sell-off på kinabørsene.

Shanghai Composite Index var tidlig i morges norsk tid ned nye fem prosent, før den hentet inn mye av fallet mot slutten. De siste fem dagene har kursene stupt 11 prosent, og nedgangen er på rundt 20 prosent siden forrige topp i februar.

- Dette fallet er i hvert fall ikke særnorsk.

Strateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities forsøkte å klamre seg til de mest positive nyhetene på en svart børsdag i går, mandag.

En korreksjon, foreløpig...
Aksjeindeksene over hele Europa falt med rundt to prosent igår, og i Sørøst-Europa var det enda verre. I Tyrkia og Hellas falt børsene med tre og seks prosent.

Den brede EuroStoxx 600-indeksen i Europa har falt med ti prosent siden toppen i slutten av mai, og fallet regnes derfor som en korreksjon.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 2,8 prosent. Nedturen blir forklart med svake utsikter for verdensøkonomien, særlig i Kina, og det rammer Norge hardt hvis veksten globalt blir nedjustert.

Hermanrud peker på flere advarsler om en mulig likviditetskrise i Kina.

– Det er alt snakket om en gjeldsboble i Kina som bekymrer meg mest. Vi vet at økonomien går langsommere, innlånskostnadene for bankene stiger og myndighetene vil ikke steppe inn og tilføre likviditet i store mengder.

En annen analytiker som bekymrer seg for det samme er kredittanalytiker Pål Ringholm.

- Som nordmann frykter jeg situasjonen i Kina mer enn gjeldskrisen i Europa, sier han til DN i dag.

Les saken: Frykter Kina mer enn gjeldskrisen i Europa

Tyngre hjemme
Ved inngangen til året holdt Hermanrud frem at hovedindeksen på Børsen ville stige til 550 poeng i løpet av året, og klatre helt til 650 poeng om alt stemte.

Skagen-gründer Kristoffer Stensrud var like positiv.

– Jeg er fortsatt positiv, men selektiv i vekstmarkeder, sier Stensrud, og viser til opptøyer i Tyrkia og Brasil.

Les også i dag: Dr. Doom spår ny børsslakt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.