En ørliten kjerne aksjebrevsamlere holder liv i Norsk selskap for scripofili. Nå skal foreningen revitaliseres med en auksjon i Oslo lørdag der et aksjebrev fra 1875 i Arendals Privatbank er høydepunktet.

- Det begynner å skje noe nå. Jeg er tilbake i business, har stiftet en ny avdeling på Østlandet og vi har allerede fått flere nye medlemmer, sier Oddvar Walle Jensen (63).

Han var drivkraften bak etableringen av Norsk selskap for scripofili på Oslo Børs i 1988, men trakk seg tilbake for noen år siden og foreningens adresse ble flyttet til Kristiansand. Foreningen hadde ved årsskiftet kun 210 medlemmer.

- Vi må bygge sten på sten på nytt nå. Men interessen er økende. På en Skanfil-auksjon sist uke ble alle brevene solgt, til dels for gode priser, sier han.

Norsk rekord: 73.000

Prisrekorden for et aksjebrev solgt i Norge ble satt i 2014 da et aksjebrev i Courantbanken, eller Kiøbenhavnske Assignations, Vexel og Laanebanque fra 1756, ble solgt for 73.000 kroner.

Den forrige rekorden ble satt tilbake i 1990 da et aksjebrev i Røros Kobbeverk fra 1644 ble solgt for 62.500 kroner.

- Selvom det bare er 200-250 samlere i Norge, er de veldig aktive og det er alltid krig om de mest attraktive objektene, sier Walle Jensen.

- Vi ser også at yngre aksjebrev fra jappetiden som gikk for bare 25-50 kroner for kort tid siden, nå gjerne selges for 200 kroner og mer. Det er litt moro og en artig og rimelig måte å starte samling på, sier han og forteller at interessen for å samle på aksjebrev er betydelig internasjonalt.

- Russerne har vært veldig på kjøperen den siste tiden. Og kineserne. I Tyskland avholdes det jevnlig auksjoner som innkasserer millioner av euro, sier Walle Jensen.

banksjef Alex Herlofson forsøkte å rømme til USA etter konkursen i Arendals Privatbank, men ble arrestert på havnen i Kristiansand med en veske med gull og 1000 kroner i kontanter.
banksjef Alex Herlofson forsøkte å rømme til USA etter konkursen i Arendals Privatbank, men ble arrestert på havnen i Kristiansand med en veske med gull og 1000 kroner i kontanter.
 

Ville rømme landet

Høydepunktet i auksjonen lørdag er et aksjebrev i Arendals Privatbank fra 1875.  Dette er banken som forårsaket der som senere ble kalt Arendalskrakket i kjølvannet av konkursen i 1886.

Banksjef Axel Herlofson og hans familie lånte store beløp fra banken uten tilstrekkelig sikkerhet og regnskapene ble forfalsket.  Pengene hadde han investert i skipsparter i totalt 67 umoderne og gamle seilskip, i hvalfangst, selfangst, skipsverft, landbruk, dagbruk og teglverk. Herlofson importerte sukker fra Mauritius og eksporterte øl, fyrstikker og teglstein til  Mexico. Han var også storspiller på kasinoet i Monte-Carlo.

Da spillet ble avslørt rømte Herlofson til Kristiansand og forsøkte å komme seg ombord i et dampskip. Da han ble arrestert på kaia, bar han på en med 1000 kroner i kontanter og en anseelig mengde gull.

Herlofson ble dømt til seks års straffarbeid av underretten, tilsvarende tingretten,  i Arendal . Han anket, men Stiftsoverretten i Kristiansand, tilsvarende lagmannsretten, og senere Høyesterett, kom til samme konklusjon.

Sommeren 1886 reiste Herlofson til Christiania for å  sone dommen. Han slapp ut etter 3,5 år og forsøkte seg senere som både skipsmegler i London og damskipsekspeditør i Arendal . Herlofson døde av lungekreft i 1910. 

Konkursen i Arendals privatbank i 1886 fikk omfattende økonomiske konsekvenser for Arendalsregionen og førte til etableringen av Det Norske Arbeiderparti året etter.
Konkursen i Arendals privatbank i 1886 fikk omfattende økonomiske konsekvenser for Arendalsregionen og førte til etableringen av Det Norske Arbeiderparti året etter.

Store konsekvenser

I boken «Storsvindel, bankkrakk og nytt politisk parti» skriver forfatteren Johs G. Torstveit at bankkrakket i 1886 ble en katastrofe for Arendalsregionen. De 16 største virksomhetene i området gikk overende.

Samlet inntekt i Arendal kommune sank med 27 prosent og samlet formue med 29 prosent fra 1886 til 1888 og mange tusen Aust-Egder utvandret til Amerika. Torstveit mener krakket er den største økonomiske katastrofen som har rammet noen norsk landsdel i nyere tid.

Riktignok var tyskernes herjinger i Nord-Norge mer brutale, men «ti år etter krigen var landsdelen gjenreist og optimismen rådde. Følgene av krakket hang igjen i 80 år i Aust-Agder», skriver han og viser til at folketallet i fylket ikke passerte nivået fra 1890 før rundt 1970.

Stor gjeld og nytt parti

Samlet gjeld i boene til brødrene Axel og Oscar Herlofson var på 12,5 millioner kroner. Til sammenligning var den samlede formuen i Arendal beregnet til 15,1 millioner i 1886.

Omfattende arbeidsløshet gjorde at det ble initiativet til å stifte bevegelsen "Samhold"  i 1887 ved Ormtjern utenfor Arendal. Bevegelsen fikk raskt stor oppslutning over store deler av landet og ble starten for Det Norske Arbeiderparti.

Aksjebrevet i Arendals Privatbank er utstedt til Axel Herlofson selv og signert av ham og av hans partner, Th. Heftye fra Christiania, en av Norges rikeste personer på den tiden. Utropsprisen er 10.000 kroner.

Arendals Privatbank er på grunn av historien et av de mest ettertraktede norske aksjebrevene. Det er kjent i omtrent 20 eksemplarer og har tidligere vært omsatt for mellom 5000 og 22.000 kroner.

Les også:

Tidligere Westerdals-elever krever 110 millioner dnPlus  

Forsvaret skal slankes dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.