For rundt 15 år siden røpet superinvestor Warren Buffett overfor Fortune hva som kanskje var det aller viktigste nøkkeltallet han benyttet for å vurdere om aksjemarkedet er høyt eller lavt priset.

Dette nøkkeltallet er kjent som «Total Market Cap to GDP Ratio», eller forholdet mellom samlet verdi av alle børsnoterte aksjer i et land og landets brutto innenlands-produkt. Ofte benytter imidlertid investorene bruttonasjonalproduktet (bnp) i stedet.

Nå viser Warren-indikatoren at det kan være på tide å komme seg ut av aksjemarkedet, og det ryktes at Buffett er i ferd med å posisjonere seg for et kraftig børsfall.

For øyeblikket er Warren-indikatoren på 126 prosent. I 2007, en stund før finanskrisen begynte, toppet den ut på i overkant av 110 prosent. Før dot-com-krasjen i 2000 nådde den all time high på rundt 150 prosent.

En rekke eksperter spår nå at det bare er snakk om tid før aksjemarkedet stuper med 50 prosent eller mer, skriver moneynews.com

- Gigantisk boble

En av dem er hedgefondforvalter Mark Spitznagel som så finanskrisen komme før det smalt i 2008 - og satset milliardbeløp i dollar på det.

- Det er ingen grunn til å bli overrasket over et snarlig og alvorlig krakk i aksjemarkedet. Faktisk må vi absolutt forvente det, sier Spitznagel.

Og han er ikke alene.

- Vi er i en gigantisk finansiell eiendels-boble, sier den sveitsiske rådgiveren og investoren Marc Faber.

Faber nøler ikke med å legge hele skylden på Obama-regjeringen og den amerikanske sentralbanken Federal Reserves farlige lavrente-politikk, som ifølge Faber «straffer lønnstagerne, småsparerne som sparer og foreldrene dine - hvorfor skal foreldrene dine tvinges til å spekulere i aksjer og eiendom og absolutt alt på denne jord?».

Faber og økonomiprofessor Nouriel Roubini deler kallenavnet Dr. Doom for deres ofte pessimistiske syn på markedet.
 

Les også:  Frykter aksjekrakk som i 1987 - bare verre

 

Større aksjeboble enn 1929, 1987 og 2007

 
Han «skapte» 190.000 dollar av 11 dollar  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.