Investor Arne Fredly anker på vegne av Atlas Capital dommen fra Borgarting lagmansrett til høyesterett.

- Jeg har fortsatt ikke lyst til å overgi pengene mine til staten. Dommerne mener tydeligvis at gevinstavståelse i et sivilt søksmål er et bagatellmessig inngrep, men for meg handler dette om rett eller galt. Man skal ikke finne seg i hva som helst, heller ikke fra statens side, skriver Fredly i en epost til DN.

Fredly fastholder at han fulgte reglene som gjaldt for udekket lånesalg eller såkalt «naken shorthandel» på det aktuelle tidspunktet.

- Det eksisterte nemlig ikke noe forbud mot udekkede shortsalg blant investorer. Dette har også alle de sakkyndige vitnene bekreftet i løpet av rettssaken, skriver Fredly.

Han viser blant annet til fagsjef Knut Erik Robertsen i Verdipapirforetakenes Forbund.

- I dag har vi fått en lov som regulerer dette, men slik var det altså ikke på det aktuelle tidspunktet. Nå prøver staten via Finanstilsynet å gi loven tilbakevirkende kraft, og det er dette jeg nekter å akseptere, skriver han.

Fredly kaller avgjørelsen beklagelig, men er ikke helt overrasket.

- Søksmålet fra Finanstilsynet gjelder et område som er vanskelig å forstå, ikke minst for personer uten erfaring med aksjer og verdipapirhandel. Ikke bare er jussen uklar, man bør i tillegg ha noen grunnleggende kunnskaper om hvordan handel med aksjer foregår.

Investoren utdyper at han under rettssaken flere ganger fikk «en følelse av at dette kom til å bli vanskelig».

- Man blir jo litt oppgitt når den ene dommeren lurer på hva VPS står for (Verdipapirsentralen, red anm), mens en av de andre dommerne spør om hva det betyr at aksjen går til oppgjør. En konkret feil i dommen er blant annet at kjøperne risikerte tap som følge av forsinket levering. Dette stemmer ikke, og påstanden ble grundig tilbakevist av de sakkyndige i retten, skriver han.

Ifølge Fredly forsøkte flere sakkyndige vitner å forklare dommerne at leveringsforsinkelsen ikke hadde en eneste praktisk konsekvens.

- Men poenget siger dessverre ikke inn. Ingen andre investorer har noensinne klaget eller tapt på handlene. Vi har heller ikke hørt en eneste fagperson støtte Finanstilsynets oppkonstruerte problemstillinger.

Les mer om saken:  Fredly må gi bort 5,5 millioner av aksjegevinst (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.