På styremøte mandag denne uken ble beslutningen om avvikling av et av Norges største trykkerier tatt. Aktietrykkeriet as har i dag ukebladet Her & Nå og flere fagblader som ”Utdanning” på kundelisten, og omsatte i 2012 for 154 millioner kroner.

– Det er veldig trist. Jeg er vokst opp i denne bedriften, og hadde min første sommerjobb her på pakkeriet som 13-åring, sier styreleder Andreas Hildeng (39) i Aktietrykkeriet.

Trykkeriet er eid av Aktietrykkeriet Holding AS med 90 prosent, som igjen er eid av Hildeng-familien. Videre eier de ansatte ti prosent av bedriften.

Ialt 47 personer mister jobben som følge av avviklingen.

– Vi har hatt mange lojale ansatte som har vært hos oss hele sitt yrkesliv. Vi prøver å finne en løsning for de eldre arbeidstagerne. Vi har hørt med Aller om de kan hjelpe til, sier han.

Mistet A-magasinet

Aktietrykkeriet ble grunnlagt i 1884 av arbeiderbevegelsens «Grand old man» Christian Holtermann Knudsen. I 1983 kjøpte Andreas Hildengs far, Terje André Hildeng (69), selskapet av arbeiderbevegelsen med krav om at de ansatte eide ti prosent (se faktaboks).

På topp omsatte trykkeriet for 200 millioner kroner i året, i år ligger det an til en omsetning på mellom 65 og 70 millioner. Problemene skjøt for alvor fart da trykkeriet mistet oppdraget for Coop, for et år siden mistet trykkeriet også A-magasinet, og i  våres også trykkingen av Dagbladet Magasinet.

– Det trykte mediet er på vei ned. Man klarer ikke få økonomi i driften hvis pengene renner ut, sier Hildeng.

Ifølge Hildeng vil det bli en gradvis avvikling, hvor endelig punktum settes 1. oktober.

– Vi har forsøkt å tilpasse oss, men vi blir for dyre mot utlandet, sier han.

Internett tar over

– Hvordan ser du på utsiktene for mediebransjen fremover?

– Ytterligere reduksjoner, vi har sett trenden lenge. Internett har tatt veldig mye av markedet, det er en følge av at folk leser mindre på papir, sier Hildeng.

– Når dør papiravisen?

– Jeg håper ikke det skjer noengang. Jeg liker veldig godt å lese papiraviser. Men jeg ser at det er veldig enkelt å bruke pc for å sjekke nyhetsbilde.

Les også:
25 milliarder å spare på å bli hel-elektronisk
Stanghelle om First House-sjefen: - Jeg registrerer at han ikke gir et svar
Widerøe må kutte 200 millioner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.