London Business School topper for første gang Financial Times´ prestisjeliste over verdens 100 beste MBA-programmer (Master of Business Administration) - et fulltidsprogram som i år bare har én norsk student.

- Nåløyet er trangt for å komme inn: Kun 13 prosent av søkermassen nådde opp ved inntaket til 2010-kulllet. Men frem til nå har det ikke vært noen stor tradisjon for å ta en MBA i Norge, så dét er nok også én av grunnene til at jeg er eneste nordmann på studiet, sier andreårsstudent Ingrid Teigland Akay fra Bodø til DN.no.

Les også:
Verdens beste MBA

Toppstudenter fra hele verden velger å studere ved London Business School, foreleserne er i verdensklasse. Men i realiteten mener Teigland Akay at de lærer like mye av hverandre som av professorene.

Bred bakgrunn
- Forelesningene er basert på casestudier fra næringslivet. Med klasser på cirka 70 studenter samlet, er det alltid én eller flere studenter som har inngående kjennskap til industrien eller regionen. Det gir høyt nivå på kvaliteten på diskusjonene, sier 31-åringen. Selv jobbet hun som lege både i Norge og England før hun tok fatt på MBA-studiene.

I klassen hennes har studentene bakgrunn innen alt fra Goldman Sachs i New York, McKinsey i Sao Paulo, kinesisk industri og gründervirksomhet i Peru.

- De fleste har tidligere jobbet innen finans, management consulting eller industri, men vi har også flere advokater, ingeniører og leger. Et fellestrekk er nok at man finner mange ambisiøse mennesker her som har karrieren høyt på prioriteringslisten og jobber hardt for å nå målene sine. Dette er på ingen måte noen ferieleir! slår Ingrid Teigland Akay fast.

Prestisjestudium
En MBA gir en høyere grad i økonomi og ledelse, og tilbys i Norge blant annet ved NHH og Handelshøyskolen BI (deltidsstudium). Men det er utenlandske universiteter som tilbyr de mest prestisjetunge MBA-ene.

Hodejeger Per-André Marum mener at flere norske toppledere burde hatt en MBA på cv-en, men at de norske MBA-studiene ikke holder mål.

Les også: <b>- Norsk MBA er ikke bra nok</b>

 

Legen Ingrid Teigland Akay valgte MBA-studier ved London Business School fordi hun har vært interessert i business og finans lenge og kjente til skolens gode rykte.

- Jeg har lyst til å jobbe med private equity, gjerne innen helsesektoren, etter avsluttede studier og skal begynne å søke på jobber i vår. På lengre sikt vil jeg hjem til Norge, men i første omgang søker jeg på interessante jobber uansett hvor de er, enten i London eller i Norge, sier hun.

Hun har stått på knallhardt siden studiestarten. Det har blitt mange sene kvelder og jobbehelger. I tillegg til å fokusere på studiene er hun president i den nordiske klubben ved London Business School, som per i dag består av mest svenske, men også danske og finske studenter. Hun sitter også i styret i Women in Business Club.

- Dessverre er bare en fjerdedel kvinnelige studenter her. Vi jobber hardt for å få opp kvinneandelen, sier Ingrid Teigland Akay.

Prosjektarbeid på si´
Det toårige MBA-programmet gir den store fordelen at man gjør internships om sommeren.

- Jeg gjorde to slike internships, først hos Morgan Stanley i London og deretter hos biotechselskapet Amgen i Sveits. Nå jobber jeg på et prosjekt for private equity-huset Warburg Pincus i London ved siden av studiene. Private equity er det som interesserer meg mest, sier 31-åringen.

Finanskrisen har ført til et rekordhøyt søkertall til MBA-skolene, ifølge Wall Street Journal. Ifølge Graduate Management Admission var det en økning på 21 prosent i antall søkere til ett års MBA-programmer i 2009. En amerikansk MBA tar enten ett eller to år, og det eksisterer et bredt utvalg av forskjellige muligheter man kan profilere seg innenfor.

Wall Street Journal kåret ifjor høst de 15 beste stedene å ta en "rask" MBA. På topp havnet IE i Madrid, fulgt av IMD i Lausanne og Cranfield i England.

Se listen her

På vei opp i Norge
Også i Norge er interessen for MBA økende, selv om Handelshøyskolen BI la sitt fulltids MBA-program på is ifjor og i år kun tilbyr Executive MBA som deltidsstudier ved siden av full jobb.

- Programmet går over et visst antall bolker fordelt på 18 måneder, og man kan velge én av tre retninger: Én generell Executive MBA, én rettet mot energiledelse eller én rettet mot shipping og offshore. Totalt har vi 59 studenter på programmet, opplyser studiedirektør Glenn Ruud på BI.

Han har inntrykk av at MBA blir mer og mer populært også blant norske studenter:

- Vi ser at mange reiser ut for å ta en MBA. MBA er en anerkjent tittel og en god investering, men man skal være litt forsiktig med hvor man tar den, sier Ruud.

På Norges Handelshøyskole (NHH) er det til enhver tid mellom 180 og 200 studenter som er inne i et MBA-program, får DN.no opplyst. Også her er det kun mulig å ta MBA-studier på deltid.

Les også:
<b>- Norsk MBA er ikke bra nok</b>
NHH knuser BI
Her bor de med høyest utdannelse
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.