Det amerikanske legemiddelfirmaet Dendreon meldte onsdag at det kort og godt trekker hele guidingen for 2011. I stedet for 350-400 millioner dollar i omsetning, forventer Dendreon nå "moderat vekst fra kvartal til kvartal resten av året". Grunnen er at selskapet mener det vil ta tid før legene blir ordentlig kjent med den ferske refusjonsordningen for legemiddelet Provenge, som brukes i behandling av prostatakreft med benmetastase.

Nyheten får store konsekvenser for Algeta-aksjen, som faller ni prosent til 172 kroner på Oslo Børs torsdag. Den norske legemiddelutvikleren fikk sitt store gjennombrudd tidlig i juni år da selskapet meldte at medisin-kandidaten for samme pasientgruppe, Alpharadin, hadde oppnådd så sterke resultater mot placebo at fase III-studien måtte stoppes av etiske årsaker. Aksjen steg da 40 prosent.

- Økt risiko
Selv om Alpharadin ikke vil bli lansert før i 2013, er det tydelig at Dendreons syn på etterspørselen etter disse medisinene fremover påvirker investorene. Ifølge to analytikere DN.no har kontaktet forandrer ikke dette utsiktene for inntjeningen til Algeta fundamentalt, men risikoen øker noe.

- Dendreons svakere utsikter viser hvor usikker opptrappingsfasen i kommersaliseringen kan være, kommenterer analytiker Thomas Nielsen i Pareto Secutities, som legger til at Dendreons guiding-kutt innebærer "noe risiko".

Endrer ikke estimater
Men Pareto endrer hverken estimater, kursmål på 364 kroner eller kjøpsanbefaling av den grunn, understreker Nielsen. Han peker på at Algeta har et prismål på behandlingen sin på rundt 48.000 dollar, mens Provenge koster 93.000 - altså nesten to ganger så mye. Dessuten har Algeta lavere produksjonskostnader, og vil få hjelp i lanseringsfasen av sin partner, legemiddelkjempen Bayer.

Analytiker Robin Davison i Edison Investment Research er enig.

- Det er tydelig at det er problemer rundt refusjonen av så dyre medisiner, som går utover vekstraten. Det viser at hvis du legger prisen veldig høyt i en verden der alle har økonomiske vanskeligheter, vil det hemme lanseringen. Det samme kan være sant for Algeta, men ingen tror at de kommer til å ta seg så godt betalt, sier Davison til DN.no.

Derfor mener Davison at ingenting egentlig har forandret seg for Algeta. Men også han understreker at nyheten minner markedet om den usikkerheten som gjenstår før Alpharadin faktisk er ute på markedet.

Les mer:

Gjennombrudd for Algeta

- 90 prosent sannsynlighet for at Algeta lykkes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.