Aksjekursen til det enorme kinesiske internettkonglomeratet Alibaba har falt med over seks prosent denne uken.

Det er fortsettelsen av et så godt som kontinuerlig fall i selskapets verdi siden toppnoteringen i november i fjor. Siden den gang har selskapet verdi sunket med 112 milliarder dollar, omtrent 919 milliarder kroner. Selskapets verdi sank med oppunder 40 prosent, og er i dag verdt omtrent 194 milliarder dollar, omtrent 1.600 milliarder kroner.

Til sammenligning er Norges største selskap, Statoil verdt omtrent 430 milliarder kroner. Det er under halve verdien Alibaba har tapt siden november.

Skuffet investorene

Selskapet leverte sine kvartalstall onsdag, og skuffet investorer og analytikere med å levere lavere enn ventet inntektsvekst, skriver avisen New York Times.

Da internettgiganten Alibaba annonserte sine planer om å noteres på New York-børsen sto investorene i kø for å tegne seg til aksjen som ble notert til en verdi på 68 dollar. I dag er aksjen verdt oppunder 75 dollar, langt under det investorene hadde ventet.

Et verdensomspennende «roadshow» for å hente inn investorer ble avlyst etter kun to stopp etter at børsnoteringen hadde samlet nok kapital fra villige investorer.

Selskapet hadde lagt frem en vekstplan som omfattet å tjene på den raskt voksende kinesiske økonomien, den globale veksten i internetthandel og den økende andelen kinesere med tilgang til internett. Alibaba har så langt ikke levert på noen av dem.

Dratt ned av Kina

Selskapet henter brorparten av sine inntekter fra det kinesiske markedet.

Denne sommeren har Kinas økonomi vist en rekke svakhetstegn, samtidig som økt konkurranse i netthandelsmarkedet og svakere enn ventet vekst i kinesiske internettbrukere påvirket inntjeningen negativt, skriver New York Times

Selskapets eksentriske grunnlegger, Jack Ma (50), var på et tidspunkt Kinas rikeste mann etter at aksjen i sine første måneder steg med nesten 85 prosent fra noteringen til toppnivået i november.

Ma begynte sin karriere som lærer og tolk på 1990-tallet, og startet opp sin egen nettside for tolkvirksomheten sin. Senere utviklet han Kinas telefon- og bedriftsregister, før han startet Alibaba i 1999.

Selskapet har hatt en turbulent historie på sin vei mot å bli Kinas ubestridte internettgigant.

Ifjor trakk Ma seg som selskapets toppsjef, men beholdt sin plass i styret til selskapet. I dag er han styreleder.

Les også på DN.no:

Island kan tape milliarder på russisk importstopp

Samsung sniklanserte ny telefon

Hellas godkjenner tredje krisepakke

Se DNTV:

DNs kommentator om Kina: - Det er den store skrekken for Norge

- Det er den store skrekken for Norge
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer: Dette betyr Kinas valutajustering.
01:48
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.