Islands fiskerinæring har blitt dratt inn i uroen, etter det ble kjent at Russland utvider importforbudet av sjømat til også å omfatte Albania, Montenegro, Island, Liechtenstein og Ukraina.

Det skriver Intrafish fredag.

Næringslivsfolk og andre kilder IntraFish snakket med torsdag ettermiddag, sa at de fortsatt ikke har sett detaljene i de nye retningslinjene, men at de allerede ser etter løsninger og alternative markeder for å redusere påvirkningen.

Islands utenriksminister Gunnar Bragi Sveinsson hadde torsdag ettermiddag få detaljer, men i en melding sendt til IntraFish skriver han at han de nye sanksjonene er «svært beklagelig».

Ifjor sto Russland for 30 prosent av Islands totale eksport av sjømat, og total handel med Russland sto for fem prosent av Islands samlede økonomi, sier administrerende direktør Kolbeinn Arnason i Fisheries Iceland til IntraFish.

- Russland sto for store deler av eksporten vår. Vi må nå se på alternativene, noe vi faktisk har gjort en stund, sa han og la til at det særlig vil ramme pelagisk sektor hardt.

Han tror at grepet fra Russland vil påvirke det globale handelsmønsteret av pelagisk fisk, og at andre store pelagiske markeder som Europa og Nigeria kan få et overtilbud som følge av dette.

Dette kan resultere i et fall i de globale prisene for makrell, sild og andre pelagiske fiskearter.

- Vi må se hvordan markedet reagerer, men dersom normale sammenhenger mellom tilbud og etterspørsel gjøres gjeldende, så vil det nok påvirke prisene, sier Arnason.

En kilde ved et stor islandsk selskap som driver med fiske og prosessering, mener at en kan få et «overfylt» marked som følge av importforbudet. Kilden ønsker ikke å bli navngitt.

En bransjeorganisasjon på Island estimerer at den finansielle effekten av importforbudet kan bli så mye som 37 milliarder islandske kroner årlig for alle sjømatprodukter. Det tilsvarer rundt 2,3 milliarder kroner eller 250 millioner euro.

Analysesjef Jon Stefansson i Island-baserte Marko Partners tror at anslaget ligger litt vel høyt.

- Vi estimerer at det i 2014 ble eksportert rundt 120.000 tonn sjømat fra Island til Russland. Verdien av dette var 24 milliarder islandske kroner (1,5 milliarder norske kroner), sier Stefansson.

Les også:
Saftig pris for lavpriskjede
Dobling for Stordalen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.