Tidligere porteføljeforvalter Mathew Martoma i hedgefondet SAC Capital er dømt til fengsel for innsidehandel, skriver Wall Street Journal.

Han er dømt for ulovlig handel med to farmasiselskaper, som endte med at hedgefondet tjente og unngikk tap for 275 millioner dollar, ifølge avisen.

Dette er en av de største innsidehandlene noensinne.

Det er fortsatt ikke avgjort hvor lenge Mortoma må sone, men den tidligere porteføljeforvalteren risikerer fengsel på opptil 45 år. Den høyeste dommen som gitt for innsidehandel i USA, er 12 år.

Selv har Martoma erklært seg uskyldig i anklagene som kostet ham jobben i hedgefondet.

- Vi er veldig skuffet og planlegger å anke, sier Martomas advokat, Richard Strassberg, gjengitt av Reuters.

Dette er det amerikanske finanstilsynets (SEC) åttende rettslige seier mot tidligere SAC-ansatte.

Hedgefondet SAC, som har vært det mest suksessfulle av sitt slag de to siste tiårene, er ledet av den omstridte milliardæren Steve A. Cohen.

- Det blir vanskelig for Choen å si at han passet på sine ansatte når han har en rekke ansatte som har blitt dømt for det samme: innsidehandel, sier advokat Thomas Gorman ved Dorsey & Whitney til WSJ.

Finansmyndighetene skal lenge ha forsøkt å overtale Martoma til å tyste på sin tidligere sjef, men til ingen nytte.

LES OGSÅ: <i>SAC innrømmer innsidehandel</i>

SEC har et søksmål gående mot Cohen, men dette dreier seg om hans manglende evne til å holde tilfredsstillende oppsyn med to av sine ansatte, deriblant Martoma.

Finansmyndighetene har ennå kunnet knytte konkrete bevis for innsidehandel til den mye omtalte finansmannen, som på sin side bedyrer sin uskyld,

SEC vil utestenge Cohen fra finansbransjen på livstid.

Lekket hemmelig informasjon
I midten av januar vitnet den 81 år gamle nevrologen Sidney Gilman mot Martoma. I vitneboksen innrømmet Gilman å ha lekket hemmelig informasjon til porteføljeforvalteren.

Gilman tjente selv flere hundre tusen dollar i «konsulenthonorar» for møter med Martoma, der han lekket sensitive opplysninger om testresultater og bivirkninger av en alzheimer-medisin. SAC Capital eide aksjer verdt milliarder i selskapet.

Den tidligere SAC Capital-forvalteren er en av 83 tidligere ansatte som er tiltalt for innsidehandel de siste seks årene. Det hele er en del av amerikanske finansmyndigheters jakt på den beryktede hedgefond-sjefen Steven Cohen, som LINK ennå ikke er tiltalt.

Jakter på Cohen
Amerikanske myndigheter har i lengre tid sirklet seg inn på den søkkrike hedgefond-gründeren.

Etter finanskrisen i 2008 har Cohen nærmest blitt gjort til et symbol på hva som er galt med finansbransjen.

Fra sitt enorme palass i Stamford, Connecticut har han blitt mistenkt og anklaget for svindel og innsidehandel av både presse såvel som sin eks-kone. Enorme honorarer og superavkastning har ikke gjort presset mindre.

Det har også gjort ham og SAC til et yndet mål for amerikanske myndigheter, og begge var også under mistanke da saken mot tidligere hedgefond-topp Raj Rajaratnam, grunnleggeren av hedgefondet Galleon Group, ble rullet opp i 2010.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.