Wall Street Journal melder torsdag kveld at påtalemyndigheten i USA og Finanstilsynet (SEC) kan være i ferd med å inngå et forlik med hedgefondet SAC Capital og dens myteomspunnede gründer Steven A. Cohen.

Ifølge avisen kan hedgefondet, som står tiltalt for tidenes innside-svindel i USA, muligens slippe en knusende straffesak dersom de blar opp minst en milliard dollar i et forlik.

Avisen siterer anonyme kilder tett på begivenhetene.

Gründeren av selskapet, Steven A. Cohen, gikk bare under tilnavnet "Kongen av Wall Street". Hedgefondet hans leverte vanvittig avkastning år etter år, i snitt 25 prosent i året.

Hvordan de fikk det til? Innsideopplysninger, mener påtalemyndigheten og finanstilsynet SEC (må ikke forveksles med SAC, firmaet som er tiltalt). Og de har bevis i bøtter og spann mot både sjefen og flere forvaltere i selskapet.

Mener å ha kolossale mengder bevis for innsidehandel

Siste sjanse
Fristen for å slippe unna en straffesak gjennom et forlik nærmer seg. Saken er berammet til 18. november.

Ifølge WSJ må nå de tiltalte meglerne vurdere og forhandle om flere forhold. Blant annet hvor lenge de involverte eventuelt skal godta å være utestengt fra verdipapirhandel. SEC ønsker i utgangspunktet å gi dem utestengelse på livstid.

Dernest er det et spørsmål hvor mye de tiltalte skal innrømme av skyld. Alle de involverte hevder de er uskyldig i den meget grove tiltalen. Innrømmer de skyld, risikerer de også sivile søksmål fra tredjeparter som har tapt penger.

Så er det naturligvis et spørsmål om hvor mye det å slippe rettsak er verdt: Ifølge WSJ kan forliket fort innebære en straff på over 1,2 milliarder dollar.

For SAC, vil det antagelig være et spørsmål om å overleve. Erf#229en viser at et forvaltningsselskap som dras inn i alvorlige innsidestraffesaker, sjelden kommer ut på andre enden i live.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også Dagens Næringslivs featureartikkel om mannen, firmaet og saken fra 5. oktober:

Jakten på Kongen av Wall Street