REVIDERT NASJONALBUDSJETT: Den nye typen hybridbiler som for eksempel Opel Ampera har falt mellom to stoler. Regjeringen foreslår i revidert budsjett å utvide ordningen med avgiftsnedsettelser for hybridbiler til også å omfatte hybridbiler basert på denne nye teknologi.

Med ny teknologi menes her en egen motor som kun lader batteriet på bilen. Slik at fremdriften alltid går via den elektriske motoren, mens en liten bensinmotor starter å lade batteriet da dette er tomt. Bilen kan også lades via stikkontakten hjemme.

Les også: Bil-bastard skaper hodebry

Rene elektriske biler er i dag fritatt for engangsavgift, mens det er gitt lettelser i engangsavgiften for hybridbiler som benytter både elektrisitet og konvensjonelt drivstoff. I praksis har man sluppet effektavgift for den elektriske motoren, og fått et standard fradrag i vektavgiften for batteriets vekt.

Var "vanlig", nå hybrid
Ettersom den nye typen biler i prinsippet er en elbil med et aggregat på toppen, har Toll- og Avgiftsdirektoratet plassert bilene avgiftsmessig sammen med vanlige biler. Avgrensningen av hvilke kjøretøy som faller inn under lettelsene for hybridbiler, ble laget med utgangspunkt i den eneste hybridbilen som var på markedet da reglene ble innført, nemlig Toyota Prius.

Les også: Dette er ikke en elbil

I en pressemelding fra Finansdepartementet heter det: "Det er liten grunn til å opprettholde et slikt skille, og Regjeringen foreslår derfor å utvide ordningen slik at også de nye hybridbilvariantene vil omfattes av hybridbildefinisjonen. Dette gjelder eksempelvis Opel Ampera, men det er grunn til å tro at det også vil komme andre hybridbiltyper som ville falt utenfor dagens avgrensning."

Pris 380.000 kroner
Dette betyr igjen at Opel Ampera som har et oppgitt utslipp på 40 gram CO2 per kilometer vil få en avgift på omkring 25.000 kroner, mot over 100.000 kroner som vanlig personbil. Prislappen vil dermed være omkring 380.000 kroner.

- Vi er skuffet over at Regjeringen viser en så total mangel på stimulering til innføring av ny teknologi, sier informasjonssjef Helene Formo i Opel Norge til bransjenettstedet Bilnytt.no.

Ellers er det ikke som vi tidligere skrev varslet noen andre endringer i bilavgiftene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.