Statoil kan bli tvunget til å låne 50 milliarder kroner de to neste årene for at aksjonærene skal kunne ta ut utbytte, mener analytiker.

– Statoil tar et aktivt veddemål om at oljeprisen skal opp igjen, sier aksjeanalytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities til Klassekampen.

De ansatte i Statoil krevde en halvering av utbyttet til Statoils eiere fra 24 til 12 milliarder kroner, men ble nedstemt av et solid flertall av aksjonærene da oljeselskapet holdt sin generalforsamling tirsdag.

Yggeseth anslår at Statoil må låne 200 milliarder kroner for å holde oppe investeringsnivået og utbyttepolitikken, og av den summen vil 50 milliarder gå til utbytte.

Uroet

I likhet med de ansatte mener Arctic Securities at Statoil burde ha kuttet i utbyttet til aksjonærene, hvor den norske staten er den største aksjonæren med kontroll over 67 prosent av aksjene.

Yggeseth tror ikke Statoil gambler med arbeidsplasser i første omgang, men sier analytikerne er uroet for at Statoil tar opp for mye gjeld.

Kommunikasjonssjef Jannik Lindbæk jr. sier til avisen at Statoil ikke ønsker å kommentere Arctic Securities' analyser, men avviser at utbyttepolitikken vil gå på kostnad av investeringene.

 

Les også: - Det er for mye penger i oljemarkedet nå


  Statoil skal klimateste all virksomhet

 
Statoil «sensasjonelt» dyr i forrige uke. Enda dyrere i dag, gitt.

Statoil-kursen kan halvere seg  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.