Den tyrkiske sentralbanken har doblet styringsrenten i et forsøk på å demme opp for et massivt valutafall.

Strammer inn
Ifølge en uttalelse vil den tyrkiske sentralbanken gå fra en rekke ulike markedrenter til å bruke den en-ukes reporenten som styringsrente, som bestemmer prisen på lån som bankene gir til sine lånetakere, og overnatten-renten, som bestemmer innskuddsrenten.

De klarte det. De reddet dagen Société Générale

- Vi har besluttet å foreta en pengepolitisk innstramming og å forenkle det driftsmessige rammeverket for å sikre prisstabilitet, sier sentralbanken i en melding.

Under sentralbankens krisemøte i Istanbul tirsdag ble det besluttet å heve en-ukes reporenten fra 4,5 til 10 prosent, overnatten-utlån fra 7,75 til 12 prosent og lånerenten over natten fra 3,5 til 8 prosent.

Samtidig heves den høyeste renten bankene må betale om de låner like før markedet stenger, såkalt "sen likviditet" over natten, fra 12,5 til 15 prosent.

- De klarte det. De reddet dagen. Denne beslutningen stoppet domino-effekten på vekstmarkedene. Så stort er det, sier vekstmarkedsanalytiker Benoit Anne i Société Générale til The Wall Street Journal.

Valuta vs. vekst
Den tyrkiske liren har svekket seg 23 prosent mot dollar de siste tolv månedene, og sentralbankens aggressive motangrep overrasket markedet, ifølge WSJ.

Flere vekstmarkeder står overfor dilemmaet om å heve renten for å beskytte sine valutaer og kontrollere prisstigningen uten å hemme den økonomiske veksten.

En svekket valuta gjør importerte varer dyrere og svekker dermed kjøpkraften til konsumentene i vekstmarkedene. På toppen av dette bidrar økte renter til lavere konsum og investeringer, noe som alt annet likt, resulterer i lavere økonomisk vekst .

De tyrkiske tiltakene ga umiddelbare kursutslag der den tyrkiske liren styrket seg tre prosent mot dollar, ifølge WSJ. Dermed har valutaen hentet seg inn omkring ti prosent siden bunn-notering mandag, da én dollar ga 2,2522 lire, mot 2,2298 lire idag

Nedtrapping og politikk
De massive tiltakene gir også økt tiltro at uroen i vekstmarkedene den siste tiden, der det også har vært store fall i sør-afrikanske rand og russiske rubler, kan demmes.

Den amerikanske sentralbankens varslede nedtrapping rammer land med underskudd på handelsbalansen og betalingsbalansen mot utlandet hardest. Samtidig er det valgår i mange av de samme toneangivende vekstmarkedene, som bidrar til politisk usikkerhet.

Dersom Tyrkia kan ri av stormen, som rammes av begge deler parallelt med korrupsjonsanklager mot den sittende regjeringen, kan også andre det, mener enkelte kommentatorene. Andre er mindre sikker, og advarer om at Kina er den virkelige testen.

- Det store spørsmålet er hvordan Kina håndterer en myk landing, noe som fortsatt er uavklart. En sprekk i Kinas banksystem kan bli en mye større kilde til uro enn det vi ser akkurat nå, sier forvalter Boris Schlossberg i BK Asset Management til CNBC.

- Bedrer stemningen
Nordea Markets mener imidlertid at den tyrkiske signaleffekten er stor.

"Den tyrkiske sentralbankens avgjørelse om å heve en ukes reporenten fra 4,5 til 10 prosent, ser ut til å bevise for markedet at de fremvoksende økonomiene er villig til å bekjempe en sterk svekkelse av valutaen med strammere pengepolitikk", skriver meglerhuset i sin morgenrapport.

DNB Markets mener alle renteendringene var større enn ventet, og har bedret stemningen i markedet.

"Hevingene kan også være et forsøk på å gjenvinne markedenes tillitt etter at sentralbanken, som følge av politisk press, i forrige uke holdt renten i ro (noe som også har bidratt til å svekke liren), til tross for svakere lire og høy inflasjon. Det nærmer seg valg og politikerne frykter at høyere rente vil dempe veksten i økonomien", skriver meglerhuset i morgenrapporten.

Flere for tur
Tyrkia er ikke det eneste vekstmarkedet som har hevet renten.

India overrasket med renteheving nylig i et forsøk på å dempe prisstigningen i landet, til tross for at landet står overfor den svakeste veksten på et tiår. Brasil har på sin side hevet renten ved samtlige rentemøter de seks siste gangene.

Andre vekstmarkeder, som Sør-Afrika, står overfor den samme problemstillingen med høy prisstigning og svakere vekst, der sentralbanken vil være under stort press for gjøre det samme når den trer sammen i dag, onsdag.

Presset forsterkes av forventninger om at Den amerikanske sentralbanksjefen vil annonsere ytterligere reduksjoner i sentralbankens tilbakekjøp på dagens rentemøte onsdag.

Wall Street Journal melder onsdag ettermiddag at den sør-afrikanske sentralbanken hever styringsrenten med et halvt prosentpoeng til 5,5 prosent.

Les også:
Valutastup sikrer billigere ferie

Dette har kun skjedd tre ganger tidligere
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.