Kraftig valutafall og politisk uro i vekstmarkedene (emerging markets) har blant annet fått den tyrkiske sentralbanken til å innkalle til krisemøte.

Historisk mulighet
Dét skremmer imidlertid ikke Leif Anders Frønningen, som gjennom fondet Holberg Rurik, har 360 millioner kroner investert i nettopp Tyrkia, Sør-Afrika, Russland med flere.

- Det er en sjanse til å plukke enestående kjøpsmuligheter, sier han til DN.no.

Han viser til at verdsettelsen bare har vært like lav som nå ved tre tidligere anledninger:

- Verdsettelsen er den laveste siden finanskrisen i vekstmarkedene som helhet, og man må tilbake til bunnene i kjølvannet av dot.com-krisen, og Asia-krisen i 1998 for å finne tilsvarende, sier Frønningen.

- Alle over én kam
Forvalter Oddbjørn Dybvad i Odin-fondene stemmer i.

 

- I perioder med uro så skjærer investorene alle selskaper over én kam, og da byr det seg noen muligheter, sier han til DN.no.

Odin har benyttet markedsuroen til å kjøpe seg opp i den sør-afrikanske emballasjevirksomheten Nampak.

Samtidig har uroen i Thailand åpnet for å sikre seg aksjer i matdistributøren Premium Marketing til lave kurser, ifølge ham.

- Vi finner en del godbiter når det blåser som verst, sier Dybvad.

Nedtrapping og valg
Frønningen ser den siste tids markedsuro som et resultat av Den amerikanske sentralbankens varslede nedtrapping, som rammer land med underskudd på handelsbalansen og betalingsbalansen mot utlandet hardest.

Samtidig er det valgår i mange av de samme toneangivende vekstmarkedene og som bidrar til politisk usikkerhet, påpeker han.

- Man er redd for at det skal hemme veksten, det er det som er hovedbekymringen, sier forvalteren.

Svekket valuta og kjøpekraft
Når valutaen svekkes står sentralbankene overfor valget om å kjøpe sin egen valuta for å holde kursen oppe, eller å sette opp renten for å tiltrekke seg investorer, som derigjennom har samme effekt.

Les også: Må vinke farvel til 20 prosent av landets valuta

Utfordringen er at en svekket valuta gjør importerte varer dyrere og dermed svekker kjøpkraften til konsumentene i vekstmarkedene. På toppen av dette bidrar også økte renter til lavere konsum og investeringer, noe som alt annet likt, resulterer i lavere økonomisk vekst

Det i seg selv trenger ikke være negativt på lengre sikt, mener Frønningen.

- Samtidig som det gjør vondt på kort sikt, økes konkurransekraften på lang sikt, sier han.

- Investeringscaset er intakt
Holberg-forvalteren tror fortsatt på at veksten i fremvoksende økonomier vil være sterk, og ser for seg en vekst på fem prosent i inneværende år.

- Overordnet mener vi at investeringscaset er intakt, og at brorparten av veksten i verden vil skapes i de fremvoksende økonomiene, sier han.

Holberg Rurik har en portefølje på 360 millioner kroner investert i land som Tyrkia, Sør-Afrika, Brasil, Russland Sør-Korea og en rekke afrikanske frontier markeder, og er et spill på at innenlandskonsumet i regionene vil ta seg opp.

Til tross for at uroen har gitt fondet en liten nesestyver, går investeringene i de såkalt frontier-markedene, afrikanske markeder sør for Sahara, som Kenya, Ghana og Nigeria motsatt vei, ifølge Frønningen.

Mindre opptatt av prising
Samtidig kan uroen også gi grunn til gå å enda hardere inn, påpeker forvalteren.

Les også: Derfor øker investorene innsatsen og Varsler afrikansk supervekst

Han opplever imidlertid at markedsaktørene er mer opptatt av å "time" kapitalstrømmene, enn verdsettelse. Utviklingen den siste tiden er også et bilde på dette, ifølge ham.

- Etter finanskrisen tok vekstmarkedene over stafettpinnen fra de modne markedene, og nå ser vi at det reverseres noe. Paradokset er det absolutte gjeldsnivået i vekstmarkedene er mye lavere, både i husholdningene og på statens hånd, enn i de modne markedene, sier Frønningen.

- Nok å bekymre seg for
Uroen later ikke å smitte over på investorene i Holberg Rurik, som ikke har sett noen innløsninger så langt.

- Alt annet likt så faller risikoen mens avkastningsmulighetene fremover blir større. Det er nok av ting å bekymre seg for i vekstmarkedene, som betalingsbalansen og mangelen på reformer. Men, når disse valgene er gjennomført gir det grobunn for nye reformer og for økt vekst, sier forvalteren.

Les mer:
Dette er Afrikas største investeringsproblem

Afrikas rikeste mann: God for 100 milliarder

Les også:
Finans-stormen legger seg: - Uroen i markedene ser ut til å ha dempet seg noe

Krisemøte i Tyrkias sentralbank etter ny bunnotering for liren

Nå rømmer investorene

Asia i dag: Økt systemrisiko i Kina

Sjeføkonom: Her er spørsmålet markedene stiller seg i dag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.