Nye tall fra NAV viste fredag at antallet helt arbeidsledige i landet har gått ned. 2,8 prosent av arbeidsstyrken er nå helt ledige, som er bedre enn økonomene ventet på forhånd. Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) er oppmuntret:

- Jeg er først og fremst glad for at økningen i ledigheten ser ut til å ha bremset opp i Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal, fylker som er avhengige av olje- og gass-sektoren. Samtidig er det for tidlig å friskmelde arbeidsmarkedet, sier arbeidsminister Anniken Hauglie til Dagens Næringsliv.

- Det er lysglimt i horisonten, men det er fortsatt behov for jobber på kort sikt, fortrinnsvis i privat sektor som kan betale skatt, og på lang sikt er det viktig å omstille Norge og skape nye næringer, sier Hauglie.

- Tiltakene har virket

- Hva skyldes denne utviklingen?

- Det ser ut til at det er to ting: Færre som melder seg ledige til NAV og flere som kommer på tiltak. Det viser at politikken vår begynner å virke. Ledigheten går ned i 13 fylker.

- Er du bekymret for arbeidsmarkedet?

- Man ser at det er krevende i flere bransjer, og vi har fortsatt et todelt arbeidsmarked. Noen deler av landet sliter med høy ledighet, mens andre sliter med å tiltrekke seg kvalifisert arbeidskraft. Da er det vår oppgave å gjøre noe med dette. Vi ser at tiltakspakkene begynner å virke, kontrakter underskrives og bedriftene begynner å ansette folk.

Høyest ledighet i Rogaland

Fortsatt er det store regionale forskjeller i landet, viser tallene fra NAV. Ledigheten er høyest i Rogaland, der ledigheten har økt med 40 prosent sammenliknet med i fjor.

- Prognosene sier at det kan bli krevende gjennom 2016 og at vi vil se en bedring i 2017. Ut ifra disse tallene, ser det ut til å kunne stemme bra, sier Hauglie.

- Støre har tidligere uttalt at han frykter Norge kan få et ledighetsnivå som andre land i Europa. Hva tenker du om det i dag?

- Det er ikke mye som tyder på det. Vi ser en voldsom omstilling ute i bedriftene. De bruker bedriftsintern opplæring, omskolerer egne ansatte og snur seg mot nye markeder og det er positivt. Det er en stor omstilling som skal skje.

Les også:

- Dette gir klare indikasjoner på at vi har nedgangen bak oss

Nå snur det: Høyeste industriaktivitet på fire år

- Vi trenger en modig visjon for hele dette landet. Ikke bare for de rike, men for hver og en av oss
Blir hun Storbritannias neste statsminister? Innenriksminister Theresa May har formelt erklært seg som kandidat til å etterfølge David Cameron som leder av De Konservative og statsminister i Storbritannia.
01:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.