Oljesmellen har ført til flere tunge år for norsk industri. Nå ser det imidlertid til ut til at det det bedrer seg.

Norsk PMI steg fra 51,8 i mai til 53,5 i juni. På forhånd var det ventet en indeks på 50,5, ifølge TDN Finans.

- Norsk PMI klatret til en vekst vi ikke har opplevd på over fire år. Samtlige delindekser bidro til denne økningen, men spesielt ser vi en sterk vekst i ordremengden i hjemmemarkedet, sier Svein-Egil Hoberg i Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (Nima).

Det var en bredt basert oppgang i juni måned med sterk økning i både ordre- og produksjonsindeksen, opplyser Nima. 

Oppgangen i norsk PMI peker på at aktiviteten i norsk industri nå øker i et raskere tempo.

- Den generelle økningen i industrien gjenspeiler seg også i en solid vekst i produksjonen, produksjonsindeksen økte fra 51,6 i mai til 53,5 i juni, sier Hoberg.

Ifølge disse tallene kan det virke som om tendensen til nullvekst i produksjonen er brutt. Indeksen peker mot raskere produksjonsvekst.

- Akselererer

Ordreindeksen stiger for fjerde måned på rad. Ifølge Nima indikerer dette at veksten akselererer.

- Ordreindeksen steg fra 57,2 i mai til 59.0 i juni og har dermed oppnådd sin høyeste indeksverdi siden mars 2012, sier Hoberg.

Detaljene viser at det er størst økning i ordreindeksen for hjemmemarkedet, noe som kan skyldes både sterkere ordreinngang for boligprodusentene og noe lysere utsikter for oljerelatert industri, heter det i meldingen fra Nima.

Delindeksen for sysselsetting er den eneste som fortsatt ligger under 50, med en verdi på 47,7 i juni.

- Sysselsettingen viser fortsatt nedgang, men denne har flatet ut. Den generelle veksten i ordreinngangen og produksjonen tyder derved på en produktivitetsvekst i industrien, sier Hoberg.

Indeksen for leverandørers leveringstid steg fra 53,2, til 53,6.

- Innkjøpslederne opplever en økning i leveringstiden fra leverandørene, noe som indikerer at etterspørselen er høyere enn forventet. Lagernivået av innkjøpte varer er fortsatt synkende, noe som også støtter at det er en økt vekst i industrivirksomhetene generelt, sier Hoberg.

Les mer på DN.no:

Slik blir nye Facebook

Riggründer og mange­millionær skal ha skjult flerfoldige millioner i lavskatte-land: Dømt til to års fengsel for skattesvik  

Tror det verste er over i vest: – Bunnen er passert dnPlus (DN+)

Får bygge lakseanlegg til 2 milliarder kroner dnPlus (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.